Nyhedsarkiv

Kultur, Musik, Oplevelser, Shopping

Verdensbilleder gennem 25 år

I år er det 25 år siden, at Verdensbilleder blev skabt. Vi tager turen tilbage i tiden for at få fortællingen om, hvordan Danmarks første by-event med midnatsåbent blev en realitet.

I 1996 mødes en gruppe mennesker fra detailhandlen i Aarhus. Det er Anni Bundgaard, daværende direktør i Aarhus City Forening, som har indkaldt til mødet. På dagsordenen er der kun ét vigtigt punkt: Vil det være muligt at opfinde en anderledes, nyskabende event og bylivsoplevelse der samler detailhandlen og giver byens gæster helt særlige og unikke oplevelser. Til mødet er andre kreative hoveder også blevet indkaldt, bl.a. Lars Svendsen, tidl. formand for Strøget, Jytte Værum fra Lady i Østergade og Claus Bech, bestyrelsesformand for Ryesgadeforeningen (i dag direktør i Aarhus City Forening). ”Det var et godt og sjovt møde, hvor vi sad og kastede idéer over bordet til hinanden. På et tidspunkt er der en der spørger, om vi ikke kunne prøve at holde åbent til midnat. En anden foreslår at dele byen op i områder eller lande, og til sidst bliver der sagt: ’kunne det ikke hedde Verdensbilleder?’,” fortæller Claus Bech om mødet, der kickstartede den store begivenhed. Efter mødet bliver eventen Verdensbilleder en realitet fra 1996 og frem. I dag er der i mange byer tradition for at holde Open By Night, men på det her tidspunkt er det aldrig gjort før i Danmark og slet ikke med et kulturelt tema og med midnatsåbent.

Et event med vokseværk
Som årene går udvides konceptet Verdensbilleder, og det bliver en begivenhed som tiltrækker mange lokale samt gæster udefra. Det bliver hurtigt en tradition, at der hvert år også er en stor parade, som går igennem byen: ”Alle år har det været vigtigt, at det skal være festligt, folkeligt og fornøjeligt. Derfor er mange forskellige aktører også blevet inviteret med ind i den her parade. Det er en fest for handels- og bylivet, og derfor blev paraden også en succes fra de første år,” fortæller Claus Bech. Et andet element, som kunne opleves i mange år, var et stort og flot fyrværkeri over byen. På den måde har Verdensbilleder hele tiden markeret sig fysisk i byen, så alle kan se, at nu sker der noget spektakulært. Igennem tiden har der været forskellige landetemaer. I starten var byområderne hvert deres land, mens man senere gik over til, at hele byen sammen skabte ét sted på jordkloden. Claus Bech husker især de mange vellykkede koncerter i forbindelse med Verdensbilleder. Her har Aarhus City Forening præsenteret både danske og udenlandske kunstnere. I 2013 kunne man præsentere den legendariske soul-gruppe “The Temptations” til en gratis koncert på Store Torv. The Temptations er kendt for sine harmoniske melodier og velkendte Motown-lyd med hits som blandt andre ”My Girl”, ”Cloud Nine”, ”I Can’t Get Next to Us”, og ”Papa Was a Rollin’ Stone”. I 2009 blev John Paul Young fløjet ind fra Australien til Bispetorvet for at give en gratis koncert i forbindelse med et tema om netop Australien.
”Én af de største publikumssucceser har helt sikkert været, da vi havde Brødrene Olsen til at komme og optræde med nummeret ’Smuk som et stjerneskud.’ De havde lige vundet det internationale Melodi Grandprix, og folk stod med lightere i vejret og sang med. Koncerten blev afviklet på Store Torv, men der var mennesker hele vejen hen til Lille Torv,” fortæller Claus Bech.

Fremtiden for Verdensbilleder
I år markerer Verdensbilleder sit 25. års jubilæum med det passende tema ”Turen går hjem til Aarhus”. Et år med corona har vist os, at man sagtens kan få masser af oplevelser og input herhjemme, så på den måde er temaet en hyldest til Aarhus som kulur- og handelsby. Hele by-eventen afvikles naturligvis anderledes end tidligere år, da man skal være påpasselig ift. Corona. Derfor afvikler Aarhus City Forening heller ikke større koncerter på byens torve og pladser men kun mindre og overraskende indslag. I år bliver det desuden med åbent til kl. 22 i hele byen.

Byen og borgmesteren glæder sig
Byens borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig meget til begivenheden: ”Verdensbilleder er ikke kun et fast og kært indslag i årets Aarhus-kalender, men har gennem alle årene været med til åbne vores øjne for alt den mangfoldighed af liv, der ligger udenfor Aarhus’ grænser og lige præcist sat billeder på og inspireret til at gå på opdagelse. Verdensbilleder er med til at give os perspektiv – og så er det samtidigt altid en superhyggelig og stemningsfuld dag og aften i byen, hvor alle Aarhus’ butikker, caféer og restauranter frister med et væld af muligheder. Der er altid grund til at glæde sig til Verdensbilleder og lige i år mere end nogensinde,” udtaler han. Når man rammer et jubilæumsår er det naturligt både at kigge tilbage og frem. Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, er ikke i tvivl om, at der stadig er mange spændende oplevelser i vente under titlen Verdensbilleder i fremtiden. Derudover lover han, at Aarhus City Forening også har andre spændende tiltag på vej, når det handler om at skabe liv i byen og støtte handlen i Aarhus.

Nedslag fra Verdensbilleder

Australien – pas på krokodillerne
I 2009 præsenterede man Verdensbilleder under temaet Australien. Her blev den lokale kunstner Saeed Fadavi bedt om at lave nogle kunstige krokodiller, som blev sat ud i åen. Byen blev desuden pyntet med australske flag, der var fokus på rejseoplevelser til Down Under, og på scenen på Bispetorvet spillede australske John Paul Young.

Dansk Vestindien – hede rytmer
I 2011 var temaet for Verdensbilleder Dansk Vestindien. Her gav caribiske kunstnere den gas i bybilledet med både dans og musik. Under ledelse af kunstnerisk leder Charlita Schuster kom der for eksempel 15 børn i alderen fra 12-17 til Danmark fra dansekompagniet Music in Motion. Her optrådte de med deres show, som de normalt rejste rundt med i hele verdenen. Under eventen kunne man også møde The Ten Sleepless Knights – ni dygtige caribiske musikere fra St. Croix.

Thailand – over tre dage
I 2012 forvandlede Verdensbillede sig til en tre-dages festival. Begivenheden blev planlagt i tæt samarbejde med den thailandske ambassade. En væsentlig bidragsyder var også de thailandske lokalforeninger i Aarhus, som var en engageret og stor del af festivalen, der hyldede alt det bedste fra Thailand.

USA
I 2013 var temaet ”USA”, og hele Aarhus City blev derfor omdannet til et amerikansk univers, hvor den amerikanske ambassade bl.a. var at finde på Lille Torv. Samtidig indtog hundredvis af flotte amerikanske køretøjer såsom Corvetter, Ford Mustangs og Harley Davidson-motorcykler Bispetorvet, og de mange køretøjer deltog også i Verdensbilleder-historiens længste parade med yderlig deltagelse af amerikanske superhelte, basketballspillere fra Bakken Bears, cheerleaders og meget andet. Aftenen blev afsluttet med et brag af en koncert med den amerikanske soulgruppe The Temptations, der var fløjet direkte ind fra USA.

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk