Nyhedsarkiv

Hygge, Mad og drikke, Oplevelser, Shopping

Besøg byens mange spændende gader og områder

Borggade
I bunden af Latinerkvarteret og mellem Guldsmedgade og Paradisgade finder du Borggade. Her er der plads til parkering, mens fortovet på begge sider sørger for, at handlende roligt og nemt kan bevæge sig fra butik til butik. Borggade byder på lidt af hvert. Her kan du få stillet sulten hos for eksempel det Italienske spisested Passione, købe din kaffe hos den populære La Cabra eller måske prøve kombinationen af sushi og gin hos Bluefin. Det er også muligt at få trimmet skægget eller klippet håret i gaden, hvor Aarhus Barber byder indenfor. I den ene ende af gaden har Bang & Olufsen store lokaler med fokus på lyd og skærme, mens du i den anden ende kan købe alt godt til ’menneskets bedste ven’ hos The Woof Pack – for dogs & dog lovers. ”Borggade i Latinerkvarteret har en fantastisk historie, og her kan du opleve flot arkitektur. I dag er gaden fuld af liv, og den ensrettede gade er lig med en fantastisk skøn stemning, som isolerer gaden på trods af naboskabet til den mere trafikfyldte Nørregade. Nye forretninger dukker op og andre lukker, men vi har altid været positive, og gadens nydelige facader og butikslokaler har gjort Borggade til en lille perle i Latinerkvarteret. Jeg tør godt sige, at gaden rummer alt indenfor forretninger,” lyder det fra Marcello Passalia, indehaver af den italienske restaurant Passione & Enoteca.

Frederiksgade og Telefontorvet
Det er altid en fornøjelse at besøge Frederiksgade i Aarhus, hvor du kan købe mad fra stort set hele verden. Der er franskinspireret bistro-mad hos Brasserie Belli, CanBlau inviterer indenfor til spansk tapas, mens der er japanske specialiteter hos Siam Sushi. Den populære irske pub Tir na nóg holder også til i Frederiksgade, hvis du bliver tørstig på din vej rundt i byen. Bevæger du dig fra toppen af Frederiksgade (tæt på Rådhuset) og ned mod åen, kommer du også forbi Telefontorvet. Her er det måske tid til en pause på én af bænkene i solen, eller du kan lade dig friste af coinoffers fra McDonalds eller tusindvis af billige, sjove og praktiske varer fra Normal eller Flying Tiger Copenhagen.

Guldsmedgade
Mellem Immervad og Nørregade finder du Guldsmedgade. Som du måske kan gætte, så har gaden oprindeligt fået sit navn, fordi der lå mange guldsmede lige her. I den nyere historie er Guldsmedgade desuden kendt for det store tyske bombeangreb, som stort set lagde gaden i ruiner i 1945. Siden blev området smukt genopbygget, og det blev her man i 1960’erne byggede det moderne indkøbskompleks, vi i dag kender som Føtex. Går du en tur i Guldsmedgade i dag, så kan du handle god vin hos Vinoble, lækkert brød hos Emmerys og spændende vintagetøj hos Magpie Lane Vintage. Guldsmedgade betyder noget helt særligt for Sita Linddahl Busk fra vintagebutikken Magpie Lane Vintage: ”Jeg elsker Guldsmedgade, fordi den minder mig om Paris. Her er ekstremt charmerende, og det er en gade, hvor der er et liv. Jeg elsker stemningen, og jeg er forelsket i alt her med de flotte træer og venlige mennesker. Der er desuden parkering, så det er nemt at komme til,” forklarer Sita Linddahl Busk.

Jægergårdsgade
Én af de mest kendte og populære strækninger på Frederiksbjerg hedder Jægergårdsgade. Da området i sin tid blev opført, boede jernbanearbejdernes familier stuvet tæt sammen i området i små huse helt ned til skinnerne. I dag er situationen dog en ganske anden. Jægergårdsgade har i de seneste 10 år været gennem en rivende udvikling, så den i dag fremstår særdeles indbydende med både butikker, caféer og restauranter. Ofte vil det være ejeren, du møder bag disken, og det skaber et helt særligt nærvær. Der er et godt samarbejde i gadeforeningen, og det betyder, at du fra november vil kunne opleve en unik julebelysning i alle træer i gaden. Når du er i Jægergårdsgade kan du for eksempel besøge Greenilicious – en grøn café med sundt comfort food og lækkert take away. Du kan også spise fransk hos Klassisk 65 eller nyde en kold øl hos den populære Mikkeller Bar. ”Jægergårdsgade er noget helt særligt. Her kan man mærke, at der er et godt samarbejde mellem alle butikkerne. Vi taler med hinanden, og vi har det godt sammen. Det tror jeg, at folk kan mærke. Jeg synes, at folk skal besøge gaden for den særlige stemning, og fordi du får en rigtig fin betjening, når det ofte er ejeren, som du møder bag disken,” lyder det fra formand for gadeforeningen og indehaver af Greenilicius Steffen Juul.

Klostertorvet og de omkringliggende gader
Klostertorvet i Aarhus finder du ved siden af Vor Frue Kirke. Her danner det hyggelige torv i sommertiden rammen om caféstemning med udendørsservering fra blandt andet den legendariske Café Smagløs. Du finder også den lækre Tidens Møbler på torvet, hvor du kan købe klassiske og nytænkende ting til hjemmet. I retning mod Lille Torv byder Collage the shop på moderigtige klæder til kvinder, mens du finder lækkert tøj i høj kvalitet – og til alt slags vejr – i Rains. Befinder du dig i gaderne omkring Vor Frue Kirke, kan det anbefales at smutte ind til mad eller drikke hos den hyggelige Café Gemmestedet i Gammel Munkegade eller prøve kombinationen af tapas og sushi hos Tapashi i Klostergade. Du kommer nemt til Klostertorvet med bussen, som holder lige foran torvet med udgang til både butikker og hyggelige bænke.

Latinerkvarteret
Toppede brosten, specialforretninger og hyggelige pladser med udendørsservering. Vil du opleve fransk stemning, bør du besøge Latinerkvarteret. Her er det gaderne Badstuegade, Volden, Rosensgade, Mejlgade, Graven, Klostergade, Studsgade, Paradisgade, Borggade, Guldsmedgade, Klostertorv og Pustervig Torv, der tilsammen danner Latinerkvarteret. Området tiltrækker både lokale handlende samt turister, som vil opleve den særlige charme. I Latinerkvarteret kan du finde virkelig mange spændende butikker og specialvarer. Besøg for eksempel Sophies Tøjhus, hvis du mangler en kjole til fest, eller kig forbi hos Café Jorden eller Restaurant Mefisto til en stemningsfuld brunch eller frokost. Latinerkvarteret er byens ældst bevarede område i Aarhus, og det opstod i slutningen af 1400-tallet. Navnet kom dog først til noget senere, nemlig i 1960’erne. Her skulle gader, torve og huse renoveres, og i den forbindelse tog byråd og arkitekter på studietur til Paris. Gruppen forelskede sig i et område på Seinens vestlige bred. De små hyggelige gader mindede dem om Aarhus-kvarteret, der derfor fik en dansk udgave af navnet.

Mejlgade
Byens hippe og afslappede miljø finder du i Mejlgade. Når sommersolen skinner, strømmer folk ud i gaden og sætter sig ved cafébordene, mens gående og cyklister kommer forbi. Du kan være sikker på at få stillet sult og tørst på en gåtur i Mejlgade, for her giver hyggelige og stemningsfulde caféer, restauranter og barer dig mange valgmuligheder. Spis for eksempel et godt og prisbilligt måltid mad hos Den Rustikke eller hos OliNico Gastro Grillbar. I Mejlgade mærker man også byens historiske fortid. Når du går fra Domkirken op ad Mejlgade, kommer du forbi byens tidligere rådhus, som i dag huser museet KØN. I området ligger de gamle og unikke købmandsgårde desuden tæt. Før 1800-tallet var der nemlig en livlig handel i gaden, og gårdene rummede småindustrier, der producerede varer lokalt. I nyere tid har gaden især været kendt for gadefesten ”Mejlgade for mangfoldighed”, som var en hyldest til forskellighed i byen. Gaden strækker sig 800 meter fra Østbanetovet til Bispetorvet, og den rummer det bedste af Aarhus – både nyt og gammelt.

M. P. Bruuns Gade
M. P. Bruuns Gade forbinder centrum af Aarhus med bydelen Frederiksbjerg. Vejen strækker sig fra Banegårdspladsen over Bruuns Bro og op til Skt. Pauls Kirke. Undervejs kommer du forbi det store indkøbscenter Bruuns Galleri, mens du på Bruuns Bro finder én af byens største cykelparkeringer. M.P. Bruunsgade har et interessant butiksliv på begge sider af den pulserende trafik. Her møder du blandt andet det hyggelige Nordisk Spisehus som byder på frokost-menuer i høj kvalitet eller den nyåbnede franske restaurant Atelier 33 som specialiserer sig i det franske køkken med danske råvarer fra lokale leverandører. I Isbutikken Paradis finder du også i gaden, ligesom du kan sikre dig en overnatning hos én af byens gode og prisbillige hoteller Wakeup Aarhus i M. P. Bruuns Gade.

Nørre Allé og Nørregade
Nørre Allé og Nørregade strækker sig fra Vesterbro Torv til Knudrisgade. Her kan der være meget trafik, men du bør ikke desto mindre besøge området for at se på spændende butikker, caféer og spisesteder. Besøg for eksempel den hyggelige Løve’s Bog og Vinstue, som ofte har forskellige foredrag og forfatterarrangementer på programmet. Bliver du sulten på din tur, så er der lækker mad fra hele verdenen hos Oishi Sushi, Tíns Vietnamese Food eller spanske Morena Mia. Du finder også flere genbrugs- og vintagebutikker i gaden, hvis du er til bæredygtig mode. Hos Røde Kors Genbrug er der masser at vælge imellem, mens So Ein Ding har speciale i vintage og secondhand fra 1960’erne90’erne. Bybusserne kører gennem gaden, så her kan du nemt stå af og på – eller du kan fange letbanen på Nørreport for enden af Nørregade.

Skt. Clemens Stræde
Imellem Søndergade og Immervad finder du Skt. Clemens Stræde – en hyggelig lille gade der på fineste vis binder Latinerkvarteret og Strøget sammen. Her er der Verner Panton belysning for oven, mens flotte blomstergummer i galvaniseret jern sætter en god stemning hen over året. I gaden finder du flere små butikker, som gør en dyd ud at give god og personlig service, og som samarbejder på kryds og tværs. Kig forbi hos Møller & Sandahl Optics, hvis du skal have foretaget synsprøve eller have nye briller. Butik Nille sælger modetøj til kvinder med fokus på høj kvalitet og godt design, mens Axel klæder byens mænd på i kvalitet. Cockney Pub er en af byens legendariske og muntre beværtninger, som du også finder i Skt. Clemens Stræde. ”Vi har arbejdet tæt sammen for at skabe en hyggelig gade her. Især den nye belysning skiller sig ud, så det vil jeg anbefale folk at komme og se. Det er også kendetegnende, at man får en rigtig god betjening. Vi har det godt med hinanden her i gaden,” lyder det fra Torben Møller fra gadeforeningen/Møller & Sandahl Optics.

Store Torv og Lille Torv
Store Torv og Lille Torv ligger i forlængelse af hinanden og markerer overgangen fra Strøget til Latinerkvarteret. På Store Torv er der for nylig skabt et skønt udemiljø med siddepladser i forskellige niveauer og træer, der giver skygge og læ på varme sommerdage. Her finder du butikker som Cos eller den populære boghandel Kristian F. Møller på den ene side, mens Shaping new tomorrow og Stoy lokker med lækre varer og tøjmærker på den anden. På torvet finder du også en af landets ældste fotoforretninger, Mimosa Foto, samt smykkeforretningen Maria Black. Robert fra Mimosa Foto er glad for området: ”Det er jo centrum for alt. Det er jo byens navle”, griner han og tilføjer: ”Her er udgang til alt: havn, Strøget og Latinerkvarteret. Så på den måde er det et centrum i byen med lys og luft. Her er rigtig mange gode butikker, og det er kendetegnende for Aarhus midtby. De fleste brancher er repræsenteret her på Lille Torv og Store Torv. Her er alt fra radio, foto og ure til tøj, sko, værtshus, isenkram og bøger.” På Lille Torv finder du blandt andet stormagasinet Magasin og huset Paustian, som tilbyder både design og møbler. Du finder også det legendariske Børnenes Kontor, hvor du kan få stillet sulten med en varm pølse på shoppingturen. Hos Hans & Grethe dufter der skønt af både kaffebønner og teblade, mens Starbucks sælger deres populære kaffer og flotte kager på Store Torv.

Strøget
Hvis du vil have den fulde oplevelse af en shoppingtur på Strøget i Aarhus, så kan du passende starte ved banegården og bevæge dig i retningen af Aarhus Domkirke. På den 850 meter lange gåtur kommer du forbi ikke mindre end 150 butikker klinet op ad hinanden. Her er både modebutikker, elektronik, foto, mad, kaffe, legetøj, sportsudstyr, design til hjemmet og meget mere, og cirka midt på Strøgstrækningen ligger stormagasinet Salling. Når du går turen med shoppingposerne i hånden ned ad Strøget, så er det slet ikke sikkert, at du opdager, at du faktisk bevæger dig fra én gade til en anden. Strøget er nemlig delt ind i to: Søndergade og Ryesgade. Søndergade, der går fra Domkirken og op til Sønder Allé, er den ældste af de to – forstået på den måde, at det var den gade, der først blev indviet som officiel gågade i 1972. Selve gaden Søndergade er langt ældre – den blev anlagt i 1800-tallet i forbindelse med en stigning i byens indbyggertal.

Sønder Allé
Sønder Allé stækker sig fra Rådhuspladsen til Spanien midt i centrum af Aarhus. Undervejs passerer du både Strøget og Rutebilstationen samt adskillige interessante butikker. Besøg blandt andet Bog & Idé og få råd til god litteratur til sommeren eller kig ind hos Urmageren samt Guldsmed Bent på den anden side af gaden. Bevæger du dig længere ned i retning af Rutebilstationen, kan du købe dig en lækker frokost eller juice hos Miss Green, der tilbyder både sandwich og salater.

Vestergade
”Slingrer ned ad Vestergade…” Sådan sang Peter AG fra Gnags om en populær gade i Aarhus, der altid har rummet et levende miljø. Sådan er det også i dag, hvor gaden er kendt for blandt andet den hyggelige Vestergadefest. Vestergade stammer helt tilbage fra 1700-tallet og sætter med sine velholdte facader scenen for en smuk og hyggelig shopping- eller caféoplevelse. Formiddagssolen lyser altid venligt på den ene side, hvor du vil se unge, ældre og par med barnevogne nyde kaffe, sol og croissanter med sol i ansigtet. Der er desuden masser af kreativt erhverv i gaden, hvor små virksomheder er rykket ind i kreative rum i lejligheder og baggårde. I Vestergade finder du også LynFabrikken, som er både en café og et kreativt kontormiljø. Nyd din kaffe hos Bill’s Coffee – en lille og populær kaffebar med eget risteri, eller find unika smykker hos guldsmeden To Form.

Åen og Åboulevarden
Åen i Aarhus blev tilbage i 1920’erne overdækket, da man havde brug for en vej fra havnen og gennem byen. Senere besluttede man heldigvis at fritlægge åen igen, og det arbejde var færdigt i 2014. I dag finder du en perlerække af caféer og restauranter langs Åboulevarden fra Europaplads og hen mod Magasin. Spis din brunch på Restaurant Grappa, nyd en flaske vin hos Römer eller tag en kop kaffe hos Café Faust. Fra Magasin og hele vejen mod Mølleparken kan du spadsere langs åen eller besøge flere af de spændende butikker som Charlotte Fogh Gallery eller Dauf og Pede smykker. Du kan også sætte dig og nyde en lækker cremet caffe latte eller en flot anrettet brunch hos den italienske kaffebar og butik Il Caffé. ”Især når solen skinner, er der skønt langs Åboulevarden – både på den ene og anden side. Her er udendørsservering, og der er god plads. Der er mange forskellige muligheder langs åen, men har man lyst til noget lækkert italiensk, så skal man bestemt kigge forbi hos os,” lyder det fra Giuseppe Bombara fra Il Café.

Aarhus City Forening      Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Niveau 3      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk