Nyhedsarkiv

Kultur

Your Panorama Rainbow

Aarhus’ nye vartegn på taget af ARoS

Oplev et helt usædvanligt kunstværk på taget af ARoS. Formet som en gigantisk cirkel, indtager Olafur Eliassons Your rainbow panorama permanent pladsen som en lysende, farverig glorie over kunstmuseet ARoS. Resultatet er et spektakulært kunstværk, der ændrer karakter, afhængigt af hvornår på døgnet, og hvorfra man oplever det. Your rainbow panorama stråler ud over hele byen og bugten, og med dets centrale placering understreger værket dets status som nyt vartegn for Aarhus.

En oplevelse i særklasse

Via trappe og elevator har publikum adgang til tagprojektets cirkulære, 52 diameter store, tre meter brede glasrundgang, der er formet i lysets farvespektrum. Herfra kan de besøgende bevæge sig i et 150 meter langt, cirkulært panoramisk forløb med 360 graders udsyn til den omkring­liggende by, bugten og den smukke natur. Oplevelsen af at bevæge sig igennem hele farvespektret i den cirkelformede tunnel er helt usædvanlig, og ifølge Olafur Eliasson er det netop denne bevægelse, der er det centrale i værkets udtryk: ”Der vil nok forekomme mange forskellige overvejelser om, hvad værket er. Men min mening er, at værket er tunnelen – den oplevelse, man får ved at gå rundt i den,” siger den dansk/islandske kunstner, der er stolt over det endelige resultat.

Når publikum har oplevet turen igennem ”regnbuen”, er der plads til at slappe af og nyde udsigten fra den 2000 kvadratmeter store træterrasse på ARoS’ tag. I de sene timer bliver kunstværket derudover oplyst indefra og skaber et farverigt pejlemærke i det aarhusianske natteliv.

Værk i international klasse

Your rainbow panorama er blevet til gennem et partnerskab mellem ARoS, Aarhus Kommune og Realdania, hvori Realdania har finansieret etableringen af værket med en donation på 60 millioner danske kroner. Værket er blandt de største i Norden, og en begejstret museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS, udtaler: ”Det er fantastisk, at det nu er lykkedes at tilføre Aarhus og Danmark dette unikke kunstværk af en af verdens mest kendte og feterede kunstnere. Vi glæder os over at kunne invitere museets gæster på usædvanlige oplevelser i et forunderligt kunstværk. På ARoS er vi ikke i tvivl: dette hovedværk i Olafur Eliassons kunstproduktion vil vække opmærksomhed ude i verden.”

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk