Nyhedsarkiv

Kultur

Mød Danmarks-Samfundet på Clemens Bro til Verdensbilleder 4. juni 2021

Når temaet under dette års Verdensbilleder er ”Turen går hjem til Aarhus”, stiller Danmarks-Samfundet op på Clemens Bro, hvor du kan købe små flag og få fortællingen om Dannebrog.

Danmarks-Samfundet er en organisation, der er sælger små Dannebrogsflag i dagene op til Valdemarsdag 15. juni. Det fortæller Hans Skou fra foreningen. ”Vi deltager igen i år i Verdensbilleder i Aarhus, og her kan man finde os på Clemens Bro, hvor vi sælger vores små flag, mens vi også gerne tager en snak med folk om, hvilken betydning flaget har i Danmark – og her i Aarhus”, fortæller han. Pengene fra salget bruges til at donere flag og faner til forskellige danske foreninger og institutioner.

Verdens ældste nationalflag
Historien om hvordan Danmark fik et flag stammer fra året 1219. Her kæmpede Kong Valdemar Sejr 15. juni i Estland under det såkaldte slag ved Lyndanisse. Han var ved at tabe slaget, så derfor bad han Gud om hjælp. Som et svar fra Gud faldt flaget Dannebrog ned fra himlen, fortælles der i historien. Med flaget i hånden vandt Kong Valdemar derefter hurtigt slaget, og dagen blev siden kaldt for Valdemarsdag. Om fortællingen er 100 procent sand, kan man kun gisne om, men til gengæld er det første sikre bevis på Dannebrogs eksistens fundet i en våbenbog fra 1380, og derfor kan man med rette kalde Dannebrog for et af verdens ældste nationalflag.
Hans Skou kan lide historier og traditioner, så derfor føltes det helt naturligt for ham at sige ja, da han blev inviteret med i Danmarks-Samfundet. ”Jeg er oprindelig sønderjyde, og når man er fra en grænseegn, så betyder det danske flag måske også noget særligt. Jeg kæmper for, at vi har et flag som er vores, og som alle i Danmark har ret til. For mig er det vigtigt at holde fast i traditionerne omkring Dannebrog, for det giver rødder. På den måde kan du nemmere stå fast, når det stormer,” afslutter Hans Skou.

Du kan møde Danmarks-Samfundet på Clemens Bro 4. juni kl. 11.30-17.00.

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk