Nyhedsarkiv

Kultur, Oplevelser

Det kinesiske nytår fejres i Musikhuset søndag 27. januar 2019

2019 – Grisens år

Det kinesiske nytår følger månekalenderen. Det svinger derfor fra år til år på samme måde, som vi kender det fra påsken, og i år falder nytåret 5. februar. Men det fejres nu en søndag – 27. januar (kl. 10.00-16.00) – for at give alle mulighed for at være med. Arrangementet trækker gæster fra hele landet, for det er ganske enkelt den største folkelige manifestation af Kina – ikke bare i Danmark, men i Skandinavien.

Det kinesiske nytår – eller forårsfesten, som kineserne selv kalder det – er den største folkefest i Kina, hvor hele landet står på den anden ende. Det ligner en blanding af vores jul og nytår med både familietræf, gaver og traditioner.

Foreningen Danmark-Kina har skabt sin egen version ved at omdanne Musikhuset Aarhus til ”Lille Kina”. Og hvad kan vi så glæde os til? Der er naturligvis kinesisk opvisning i løbet af dagen. Glæd dig også til de flotte kinesiske løver og en ægte kinesisk drage. Der er kinesisk show med bl.a. yndefuld qipao-opvisning, kraftfuld kungfu og raffineret dans. Peter og Elisabeth Guang er prisbelønnede talenter på klaveret.

En del af kulturmødet er at lytte til hinanden. Det bliver der lejlighed til ved samtalen mellem forfatteren Malene Ravn, aktuel med ”I dine øjne”, og oversætteren og magister i litteratur Sidse Laugesen, der har oversat fire bøger af den kinesiske forfatter Yu Hua.

Oplev også det kinesiske gennem teen. Alexis Kaae er formand for Dansk Tesammenslutning. Alexis fortæller, at foreningen promoverer den klassiske tekultur, og han glæder sig til at vise en ægte te-ceremoni.

Rundt omkring i Musikhuset er der masser af boder med spændende ”kineserier” og nytårspynt, smykker, antikviteter, vin, porcelæn, møbler – og rejser!

Lad dig friste i det store antikvariat på balkonen, eller oplev kunsten at lave papirklip. Få dit navn skrevet på kinesisk af en kalligraf, mød den yndigste kælegris Gisse, se en kinesisk minibil eller køb lodder i lotteriet. På balkonen demonstreres akupunktur, og man kan kigge over skulderen, når der spilles mahjong.

Fejringen af det kinesiske nytår er et bombardement af sanserne; et overflødighedshorn af indtryk. Det er en oplevelse af de helt store, når Musikhuset Aarhus forvandles til ”Lille Kina” for 15. år i træk.

Kulturmødet mellem danskere og kinesere er enestående; det er en lejlighed til at lære hinanden at kende og til at være sammen om noget venligt, vedkommende og væsentligt.

Derfor: Kom og vær med til at fejre Grisens År og snus til den kinesiske kultur i Musikhuset søndag 27. januar kl. 10.00-16.00.

Og så er det endda alt sammen ganske gratis.

Se mere HER.

Arrangør: Danmark-Kina
Kontaktperson: Julie Brink, formand:51 53 83 69 – vdk@mail.dk

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk