USA – Mulighedernes land

USA er verdens mest mangfoldige land – både hvad angår geografi, folkeslag, natur, popkultur og mad. USA har det hele, og danskerne valfarter til ”Mulighedernes Land” for at opleve det på tæt hold.

Både før og nu har USA haft en ikonisk status af at være mulighedernes land. Landet, hvor du kan leve den amerikanske drøm, gøre dine drømme til virkelighed og hvor enhver, uanset social og økonomisk status, kan udnytte sit potentiale. Her kan du arbejde dig op fra bunden som avisbud og ende med at blive multimillionær med den store, pompøse pragtvilla, de store drømmebiler i garagen og ikke mindst en verden af muligheder foran dig. Det handler blot om at drømme stort og arbejde hårdt. I USA er enhver nemlig sin egen lykkes smed!
Men hvor det tilbage i 1800-tallet blandt andre var håbefulde, danske landmandsfamilier, der tog den lange og farefulde rejse til søs over Atlanten, for at leve den amerikanske drøm, gribe chancen og prøve lykken, er det i dag turister i hobetal, der rejser til landet på jagt efter at opleve mulighedernes land på tæt hold. Turister fra de nordiske lande udgør således det fjerdestørste europæiske marked for turisme i USA.

Fra polar-is til tropeklima
Og USA fascinerer på flere fronter og lever på bedste vis op til statusen som mulighedernes land. Alene landets størrelse kan tage pusten fra de fleste. Med sine 9,6 millioner m2 – omtrent Danmarks areal ganget geografiske med 200 – og 300 millioner indbyggere, er landet verdens fjerdestørste og tredje folkerigeste. Og landet kan på grund af sin enorme størrelse byde på alt fra subtropisk klima i syd, hvide sandstrande på Hawaii og polarklima i det nordlige Alaska.
I USA kan man finde den klassiske badeferie langs Floridas kyst, storbyferien med shopping og kultur i verdensklasse i New York eller Hollywoodfascination i Los Angeles. I Los Angeles skal du naturligvis gå en tur på Hollywood Boulevard, finde din yndlingsskuespiller på ”Walk of Fame” og ud for Man’s Chinese Theatre kan du opleve de berømte fod- og håndaftryk i cementen. Og så kan du svinge kreditkortet for fuld skrue på Rodeo Drive, inden du tager turen ud i Beverly Hills for at få et glimt af kendissernes kæmpevillaer, der ligger på stribe på flere adresser i byen.

Naturoplevelser eller bryllup i Vegas?
Er du mere til naturoplevelser i verdensklasse, så har USA også her meget at byde på. I alt byder landet på 58 nationalparker, hvor mange er kendt verden over. Én af de mest kendte af dem er Grand Canyon National Park i Arizona. Grand Canyon er en storslået oplevelse. Colorado-floden har skåret denne knap 450 km lange, 16 km brede og 1,5 km dybe kløft, der i dag er kendt som Grand Canyon. Naturparken ligger i den nordvestlige del af Arizona cirka 440 km fra Las Vegas, så får du lyst til at bytte det naturskønne område ud med storbylivet, blinkende lys og drive-inn bryllupskapeller, så er Las Vegas en oplagt mulighed. Las Vegas har mange hoteller og kasinoer, som hver har deres forskellige temaer. Så i Vegas kan du besøge både hotellet med navnet ”New York New York” med Frihedsgudinden og byens skyskrabere som facade, hotellet ”Luxor”, med Egypten som tema og hvor man har lavet et hotel, som forestiller en pyramide og ”Caesars Palace” med Romerriget som tema. Las Vegas er enestående og byen såvel som landet generelt byder på store oplevelser – og mulighederne er uendelige. Hvad med at blive viet af Batman, Elvis eller Marilyn Monroe? Hvert år siger 100.000 par ja til hinanden ved spektakulære vielser i et af Las Vegas’ over 60 bryllupskapeller.

Road Trip – oplev USA
Har du svært ved at vælge mellem de mange muligheder, byer og attraktioner i USA, så er der råd for det. Mange danskere vælger at opleve flere områder af det mægtige USA på én og samme ferie. De såkaldte road trips – rundrejser med bil eller også bus – er en god måde at få set flere byer og områder på. Et road trip langs den amerikanske vestkyst er en populær ferieform blandt danskerne, og mange vil også mene, at dette er den eneste rigtige måde at opleve USA på.
Hos rejsearrangøren Top Tours tilbyder man flere forskellige løsninger, eksempelvis en tur fra Florida, Californien, Vestkysten eller måske New England på en fast tilrettelagt tur, hvor der er sørget for, at I får set de mest interessante områder og attraktioner undervejs. På Top Tours mange ture er der rig mulighed for at besøge mange af de kendte attraktioner og rig lejlighed til at opleve den spændende natur og de charmerende byer. Og Top Tours sørger for en udførlig udarbejdet kørselsvejledning på dansk eller engelsk, praktiske informationer og hotelvouchers, så I blot skal nyde turen og sætte jer godt til rette i den lejede bil, der sagtens kunne være en af de lækre, amerikanerbiler, som vi kender dem fra TV og film. Mød Top Tours, der kan tilbyde masser af rådgivning og inspiration i deres forretning på Klostertorvet, i rejseteltet ”Discover America” på Lille Torv og på Clemens Bro. Under USA Festivalen vil også Den amerikanske Ambassade stå klar på Lille Torv med alt fra rådgivning om rejser, uddannelse og arbejde i USA.

Fastfood, amerikansk morgenmad og soulfood
Ligesom klimaet er mangfoldigt, er USA også et kultur er populært sagt en god blanding af hele verdens kultur. Det ses ganske tydeligt i det varierede udbud af mad fra alverdens køkkener. USA har ALT – også i mad. Men i store dele af verden er USA nok mest kendt for fastfood-konceptet, som eksempelvis pizza, hamburger og pommes fritter, der sjovt nok alle er retter, der har europæisk oprindelse. Enhver amerikansk by med respekt for sig selv har et bredt udvalg af fastfood-restauranter, der serverer alt fra spansk-inspireret mad til pizza, burger og mexicanske burritos og taco. Og selvom vi herhjemme i Danmark efterhånden kender nogle af de store,  amerikanske fastfood-kæder, så er det alligevel blot en håndfuld af, hvad der findes i USA. Og du bør unde dig selv at opleve maden. Morgenmaden er jo som bekendt det vigtigste måltid på dagen, og også her er amerikanerne kendt for deres ofte meget store morgenkomplette. Hver by har en eller flere lokale caféer og diners som serverer morgenmad. Flere af dem har ofte en signaturret, men på den klassiske amerikanske morgenmadstallerken vil man også kunne finde æg, der enten steges, pocheres eller koges, bacon, brød og de klassiske amerikanske pandekager. Og meget af det hele.
USA er en smeltedigel af kulturer, religioner og natur – og det er umuligt at beskrive landet fyldestgørende, men USA har vitterligt alt, hvad et turist-hjerte overhovedet kan begære. Men ligeså forskellige amerikanerne og landet kan være, er der en fællesnævner for dem alle. Amerikanerne er et gæstfrit og stolt folkefærd, og USA byder turister hjerteligt velkommen til ”Mulighedernes land”.

Det kan du bl.a. opleve i USA:

■ New York: New York er kendt som The Big Apple og byen, der aldrig sover. Her valfarter turister til attraktioner som Empire State Building, Frihedsgudinden og et af byens mere end 500 kunstgallerier og museet Metropolitan Museeum of Art. De finder kameraet frem, når de står på Times Square eller går en tur i Central Park. I New York kan du ligeledes opleve nogle af verdens største og bedste musicalforestillinger på det verdensberømte Broadway.

■ Disneyland: Disneyland er en temapark, der ligger i Disneyland Resort i Anaheim, Californien. Parken ejes og drives af The Walt Disney Company. Disneyland er blevet en af verdens mest berømte steder og også et af de mest besøgte. Siden parkens åbning d. 17. juli 1955 har ca. 515 millioner mennesker besøgt stedet.

■ Kennedy Space Center: Kennedy Space Center i Florida: Brug en dag i Kennedy Space Center og få en fornemmelse af, hvor stort det var, da de første rumraketter blev sendt af sted.

■ Store sportsoplevelser: Baseball anses for at være nationalsporten i USA, men det er Amerikansk Football, der er den mest populære sportsgren blandt amerikanerne. Hvert år samles millioner af amerikanere både hjemme foran skærmene og på stadions rundt omkring i USA. I Danmark har Amerikansk Football gennem de sidste 10 års tid vundet mere og mere indpas, men uanset om du allerede kender og elsker sport eller ej, så skal du unde dig selv at opleve amerikansk sportskultur på tæt hold. Køb en billet, hvis din rejse falder sammen med en baseball, football, ishockey – eller basketballkamp. Og tag roligt af sted. Amerikanerne er kendt som en fredeligt folk på tribunerne.

■ En amerikansk diner, som vi kender dem fra TV og fi lm. Her får man den autentiske, amerikanske spiseoplevelse.

■ Et amerikansk Mall, som er store shoppingcentre, der får nogle af de danske shoppingcentre til at fremstå som miniatureudgaver. Det største Mall i USA er Mall of America i Minneapolis. Det har en forlystelsespark inde i midten af komplekset og 20.000 parkeringspladser. Her kan du tilbringe mange timer og stadigvæk have meget til gode endnu.

■ Man kan ikke sige USA uden også at sige gode, store bøffer. Amerikansk oksekød har ry for at være noget af det bedste, og i USA er udvalget stort. Enhver by med respekt for sig selv har et eller flere steakhouses.

 

Tekst: Louise Mandal Deruginsky

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk