Mandag d. 4. juni fra kl. 17 på Bispetorv
Til Verdensbilleder afvikles for første gang nogensinde i Aarhus et udendørs stævne i thaiboksning. Det sker når Bispetorv mandag d. 4. juni omdannes til en boksering og både amatørboksere og professionelle thaiboksere skal i ringen.
Er du til boksning? Så glæd dig til Verdensbilleder. I anledning af festivalen arrangerer Bokseklubben The Colosseum nemlig et stort stævne i den traditionelle thaiboksning. Det bliver en stor turnering med 15-20 kampe og med alle de ceremonielle optrin, der følger med en rigtig turnering i thaiboksning.
Højdepunktet bliver en ægte titelkamp, når Danmarks dygtigste fighter Frank ”The Tank” Madsen skal møde en endnu ikke navngiven udenlandsk fighter i ringen. Frank Madsen har flere internationale titler i bagagen og er The Colosseums stærkeste kort, så glæd dig til et brag af en kamp, når han skal forsøge at erhverve endnu en titel af international mester til Verdensbilleder.
Hvad er thaiboksning?
Thaiboksning – i Thailand kaldet Muay Thai – er thaiernes nationalsport og en klassisk kampsport, som er udviklet gennem generationer for flere tusinde år siden. Med inspiration fra indiske og kinesiske forsvarssystemer har thaierne udviklet et effektivt kampsystem, hvor både hænder, albuer, fødder og knæ må tages i brug i kamp. Historisk var anvendelsen primært tænkt til brug i krig, men i 1700-tallet, under Burmas invasion af Thailand, blev thaiboksningen symbolet på det thailandske folks styrke og stolthed, og thaiboksningen udviklede sig til en regulær folkesport. Siden dengang er thaiboksningen blevet udviklet til sportsgren med stadig flere regler, der skal beskytte fighterne og strømline disciplinen som sportsgren.
I dag er der mere end 60.000 professionelle thaiboksere i Thailand, og i Europa er sporten efterhånden også udbredt i stort omfang. Også herhjemme har vi en række klubber, der tilbyder træning i thaiboksning, bl.a. The Colosseum i Aarhus.
Ceremoniel dans
Som moderne sportsgren har thaiboksningen stadig kulturelle og historiske islæt, og et af dem er ceremonielle handlinger, som gennemføres inden hver kamp. Inden kamp udfører fighterne nemlig en ceremoniel dans – Ram Muay – hvor de udviser respekt for hinanden, for sine trænere og forfædre og beder Buddha om held i kampen. Den ceremonielle dans er en stor del af oplevelsen ved at være tilskuer til et stævne i thaiboksning. Her bærer fighteren velsignede hovedsmykker (mongkhon) og armbånd (pra jiad), og mens klassisk thai-musik brager gennem højtaleranlægget, bevæger han sig rundt i ringen tre gange, hvorefter han knæler og bukker tre gange. Undervejs kan han vælge at håne, udfordre eller vise respekt for sin modstander. Det er en stor del af ideen med dansen, at fighteren forsøger at vinde publikums gunst ved at vise sig frem og fremhøve sin styrke.