Spansk kultur på Lille Torv

IMG-20140224-WA0034, til www

Karneval, traditionelle dragter, mystiske dukker og lækker mad. Under Europa Festival byder Lille Torv på det bedste fra Spanien.

Af Lene Grønborg Poulsen

Hofterne svinger, mens en gruppe mænd og kvinder danser i traditionelle spanske dragter. Solen bager ned fra en skyfri himmel, og efter dansen er der traditionel tapas og vin i kander. Karneval på Grand Canaria er festligt, farverigt og forførende, og når der onsdag 4. juni er Europa Festival i Aarhus, kan du få en smagsprøve på den ægte vare.
Her kommer der nemlig en såkaldt ”comparsa”, eller traditionel trup, på besøg i Aarhus, forklarer Maria Diaz Gonzalez fra Den Spanske Stats Turistbureau. Gruppen af dansere vil gå med i den store parade, hvor århusianerne vil få et spændende glimt fra mange forskellige europæiske lande.
”Karneval er meget typisk for Grand Canaria, og derfor har de valgt at tage det med. Derudover er det altid festligt at opleve, så det vil være spændende for alle at se,” lyder opfordringen fra Maria Diaz Gonzalez.
Karnevalet på Grand Canaria er indenfor de sidste 30 år blevet en af de vigtigste festivaler både økonomisk og socialt, og det bliver af mange betragtet som én af øens vigtigste turistattraktioner. Den væsentligste årsag til karnevalets store succes er desuden, at festen har formået at bibeholde respekten for de gamle traditioner, samtidig med at arrangørerne har forstået at give den et mere moderne, farverigt samt tempofyldt udtryk.

Dukker og dragter
I år fejrer Det Spanske Turistråd 50 års jubilæum i Danmark, og det ønsker de at markere med ekstra mange aktiviteter, der kan overbevise danskerne om, at Spanien er det perfekte ferieland.
I forhold til Europa Festivalen har de fået hjælp af turistrådene fra Grand Canaria og Costa Blanca (Alicante), og i et telt på Lille Torv kan du møde repræsentanter fra de forskellige steder, som vil dele tips og tricks ud, hvis du overvejer en ferie mod syd.
Mens Gran Canaria bringer kanevalsstemning til paraden, og måske også kigger forbi teltet på Lille Torv, tager Costa Blanca deres største fest med til Aarhus. Festen, som bliver kaldt ”Hogueras de San Juan” svarer til den danske Sankt Hans, og her brænder man dukker af på forskellige små bål. Dukkerne kan være symbolske eller historiske personer, og de er typisk store og detaljerige. Derudover bliver en lokal spansk pige udvalgt, som en slags repræsentant for alle lokale. Hun bliver iført en traditionel dragt, og kigger du med, når paraden kommer forbi, vil du helt sikkert kunne få øje på hende, forklarer Maria Diaz Gonzalez.

Spansk mad
Udover at møde spansk kultur og turistinformation på Lille Torv, har du også mulighed for at fylde maven med ægte spansk tapas fra restauranten CANblau. Restauranten har fysisk adresse på Klosterport ikke langt derfra, men i dagens anledning vil de også servere spanske fristelser i teltet.
Hos CANblau kan du smage tapas og mærke varmen fra den spanske solkyst. Restauranten tilbyder en uhøjtidelige tilgang til mad, og du får små tilberedte retter med masser af sanseindtryk. Har du ikke før spist på CANblau, eller ønsker du blot at opfriske oplevelsen, så bør du kigge forbi i teltet på Lille Torv.
”Vi glæder os til at præsentere noget af det bedste af Spanien for århusianerne, og vi håber, at mange besøge os til en god aften,” afslutter Maria Diaz Gonzalez.

 

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk