Green Light District i Frederiksgade

IMG_0662, til www

Frederiksgade har i forvejen en grøn og bæredygtig profil, og det tema skal der bygges videre på, når århusianerne bliver inviteret med til Green Light District under dette års Europa Festival. Her er der musik, lys og kunst på gaden.

Af Lene Grønborg Poulsen

Aarhus må godt være lidt grønnere, hvis det står til Frederiksgade. Derfor inviterer de alle med til et unikt arrangement under Europa Festivalen, hvor der bliver sat fokus på miljø og bæredygtighed under temaet Green Light District. Indholdsmæssigt er vi dog langt fra navnesøsteren i Amsterdam, for Frederiksgade vil på dagen blive pyntet i grønne bæredygtige farver og lysinstallationer.
”Vi vil gerne understøtte den grønne profil, som Frederiksgade allerede har. Derfor laver vi et grønt og bæredygtigt arrangement under Europa Festivalen. Vi overdækker stykker af gaden med sejl, vi laver forskellige lysinstallationer, og så gør vi gaden så grøn som muligt. Det bliver ikke nødvendigvis med planter – men mere med innovative grønne installationsløsninger,” forklarer Daniel Walsh, der er formand for Frederiksgade Gadeforeningen samt har Idebutikken sammen med FO-Aarhus.

Grøn gadekunst

Udover grønne tiltag i gadebilledet og i de tomme butikker kan århusianerne denne aften glæde sig til spændende gadekunst. Den øverst del af Frederiksgade, tættest ved Rådhuset, bliver lukket af for biltrafik og omdøbt til ”Street of dreams.” Her bliver der lavet en installation – en ”kunstmur” i zigzag over gaden – hvor inviterede kunstnere og byens borgere inviteres til at sætte deres præg på gaden.
”Her kan alle bidrage med de grønne ideer og bæredygtige drømme, de har for byen. Vi vil gerne have noget nyt og spændende i vores idebank, og derfor inviterer vi folk til at involvere sig på den måde,” forklarer Daniel Walsh.
Han håber ligeledes, at det vil være med til at give århusianerne ejerskab overfor Frederiksgade, som i sin tid gik under titlen ”Den Lille Gågade.” I dag vil han gerne have, at folk kommer til at kende Frederiksgade som det ”Grønne og Blå Kulturstrøg.” Det skal blandt andet ske ved at involvere byens borgere, fortælle om visionerne for gaden samt efterfølgende udstille kunstmuren i Frederiksgade.

Musik, lys og oplæg
”Vi har længe gerne ville lege med lys i Frederiksgade, og derfor laver vi forskellige lysinstallationer d. 4. juni under Europa Festival,” forklarer Daniel Walsh.
Herudover bliver der også mulighed for at høre livemusik fra upcoming århusianske kunstnere på RealMæglerscenen mellem kl. 16-23.
Frederiksgade Gadeforening vil gerne være med til at gøre væsentlige emner til samtalestof, og derfor omdannes den gamle Raahauge-butik til et oplægsrum, hvor man kan høre forskellige oplæg, der blandt andet har en bæredygtig vinkel. I den forbindelse byder Frederiksgade Gadeforening århusianerne på en lille bid mad og drikkelse – så længe lager haves. Alle butikkerne rykker desuden ud på gaden i aftenens anledning
”Det bliver et spændende arrangement, som skal opleves! Vi kan desværre ikke nævne alle de grønne tiltag her, så jeg vil opfordre folk til at komme forbi. Sidste år havde vi en fest hele natten, og det regner jeg med sker igen,” understreger Daniel Walsh.

Frederiksgades Green Light District kommer til at foregå mellem kl. 16-23, men festen forsætter ved Gadeforenings medlemmer. Alle oplægsholdere og bands kan ses på Frederiksgades Facebook-profil.

Fakta om Frederiksgade:
-Frederiksgade vil være byens Grønne og Blå Kulturstrøg. Frederiksgade Gadeforening arbejder med kulturdelen.
– Frederiksgade Gadeforening består af ca. 40 medlemmer af gadens erhvervsdrivende. Man vil på dagen kunne se, hvem der er medlem af gadeforeningen med et nyt design for gadeforeningen og dens medlemmer.
– Gadeforeningen har efterhånden stillet gaden og de tomme butikker til rådighed for rigtig mange projekter, events og grønne tiltag. Aarhus er et fantastisk kreativt sted, men ofte mangler der udstillingsvinduer til alle de gode ideer, og dem vil Frederiksgade gerne stille til rådighed. ”Vi vil gerne støtte op om det kreative vækstlag i Aarhus, så hvis du gerne vil vise Aarhus din ide og projekt, vil Frederiksgade Gadeforening gerne forsøge at hjælpe,” lyder opfordringen fra Daniel Walsh.

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk