Byvandring i Amerikas tegn

I anledningen af USA Festivalen den 4. juni inviteres du på en eksklusiv byvandring, der sætter fokus på Aarhus og Amerika. Her får du chancen for at høre om jazzen i Aarhus, om hot dog’en og ikke mindst om århusianske arbejderes drømme om og rejser til Amerika.

Igennem årene har Aarhus ladet sig inspirere af strømningerne fra Amerika. I mellemkrigsårene genlød Aarhus af jazztoner fra mange af byens dansesteder. I 1950’erne fik Aarhus hvert år til jul besøg af Amerikabådene, der fragtede danske udvandrere hjem til jul, ligesom bådene også hjalp århusianere på julebesøg i Amerika. Længe før disse både lagde til kaj i havnen, var Aarhus dog kommet i kontakt med det amerikanske. Der gik nemlig ikke mange år, fra de amerikanske flyvepionerer – Wright-brødrene – havde begået den første bemandede flyvning, til den første dansker fløj over Atlanten. Og han var såmænd fra Aarhus-kanten af.
Alt dette kan du høre meget mere om, når du i anledning af Aarhus City Forenings USA Festival inviteres med på en eksklusiv byvandring, der sætter fokus på Aarhus og Amerika og tager dig på en rejse tilbage i tiden.

Drømmen om Amerika
Året er 1900. Aarhus havde på dette tidspunkt været igennem 50 års industrialisering. Store virksomheder fandtes alle steder i den indre by, og arbejderne klumpede sig sammen i arbejderkvartererne Frederiksbjerg, Ø-gaderne og Trøjborg. Men blev arbejdertilværelsen for hård, og var fremtidsudsigterne for grå, kunne man efter fyraften altid drømme sig væk til den nye verden, til mulighedernes land – til Amerika. Rundt omkring på byens værtshuse og blandt de småhandlende gik historierne om Amerika. Men i byen fandtes også en række såkaldte udvandringskontorer. Her kunne man få hjælp til at realisere sine drømme. På kontoret arbejdede en udvandringsagent, og denne forstod ofte at nære drømmen om en ny start  hos utilfredse arbejdere. Når talen på et af byens værtshuse faldt på de hårde tider i Danmark, lod udvandringsagenten ofte oplysningsmateriale og billeder hive op af taskerne. ”Nu skal I bare se,” lød det lokkende, og så kunne han ellers fortælle om landet, hvor gaderne flød med mælk og honning.
På byvandringen skal vi høre mere om disse udvandringsagenter, og vi kommer forbi steder, hvor nogle af udvandringskontorerne lå.

Pølsespisende folk på gaden
I dag er udbuddet af fastfood overvældende i Aarhus. Man kan ikke gå mange meter, før noget spiseligt frister – man kan få det med – spise det på gaden. Et af de tidligste tilbud om fast food var den varme pølse, og i Aarhus rullede den første pølsevogn ud i gaderne i oktober 1922. Forud var der dog gået en lang og sej kamp. Adskillige år før den første pølsevogn kom på gaden, havde Aarhus byråd behandlet ansøgninger fra folk, der ønskede at sælge pølser fra vogne. Men  lokalpolitikerne var på det bestemteste imod, da de ikke kunne se behovet, og i øvrigt mente de, at det ville være ”et kedeligt syn at se folk stå på gaden og spise pølser.” Men ud kom pølsevognene. Og den varme pølse ændrede med tiden status. I dag er pølsevognen under pres fra andre tilbud, selvom hot dogen fortsat kan friste mange.
Selve ordet hot dog kan det være svært at blive klog på, men meget peger i retning af, at vi har det fra Amerika, hvor en bladtegner omkring år 1900 introducerede begrebet.

Praktiske informationer

■ Deltagelse koster kr. 50,- pr. person. Beløbet skal betales kontant ved fremmøde.

■ Der vil være byvandring klokken 11, klokken 14 og klokken 20.30 tirsdag d. 4. juni.

■ Vi mødes på Rådhuspladsen ved pølseboden.

■ Vandringen varer en times tid.

■ Turens guide er historiker og byvandringsmand, Doron Haahr, der igennem en årrække har lavet et utal af byvandringer i Aarhus. Du kan læse mere om Doron på hans hjemmeside www.aarhushistorier.dk.

 

Tekst: Louise Mandal Deruginsky

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk