”Black Friday”

Shopping ud over det sædvanlige i USA!

Begrebet ”Midnatsshopping”, som vi kommer til at opleve det i Aarhus i forbindelse med USA Festivalen den 4. juni, kender man også i USA. Men her vender man faktisk konceptet helt på hovedet. Hvor butikkerne i Aarhus mange steder vil holde åbent til midnat, når USA Festivalen løber af stablen, gør amerikanerne det nærmest omvendt, når årets helt store amerikanske shoppingdag skydes i gang. Her åbner butikkerne nemlig først ved midnatstid op for et storstilet udsalg med besparelser op til 70 procent. Dagen efter en de mest kendte amerikanske højtider – Thanksgiving – går det løs med midnatsåbent på den såkaldte ”Black Friday”.
Millioner af amerikanere forventes igen i år at valfarte til storcentrene for at skyde USA’s årlige forbrugsfest i gang, når klokken slår tolv og datoen viser fredag den 29. november 2013. På denne dag ses der traditionelt set stort påsløje økonomiske konjunkturer, for Black Friday er den årlige forbrugsfest, og butikkerne melder om støt stigende salg.

Åbner ét minut over midnat
”Black Friday” er en tradition, der går mange år tilbage i tiden. I mange år åbnede butikkerne op for udsalget klokken 06 om morgenen, men i løbet af de seneste år er dørene blevet slået tidligere og tidligere op. Amerikanerne vil have sidste år, hvor butikker i hele USA allerede åbnede ét minut over midnat. Butikkerne kører med rabatter på helt op til 70 procent, så der er virkelig noget at spare, hvis man har mod på at deltage i denne ærkeamerikanske tradition. Navnet Black Friday stammer oprindeligt fra Philadelphia, hvor det i 1960’erne blev brugt til at beskrive den massive trafik, som fulgte i kølvandet på Thanksgiving. Der var ganske enkelt sort af biler på vejene. Da fredagen efterhånden udviklede sig til at være én af forretningernes bedste dage på året målt i omsætning, bruges begrebet Black Friday nu med henvisning til, at butikkerne på denne dag tjener penge og kører med sorte tal i regnskaberne. For amerikanerne er vilde med konceptet. Sidste år troppede mere end 15.000 mennesker således op i Mall of America – et af verdens største shoppingcentre – ét minut over midnat klar med pengepungen for at gøre et kup. Og amerikanerne var ikke tilbageholdende med kontanterne og kreditkortene. Faktisk var omsætningen så stor, at flere butikker, allerede inden klokken slog 04, kunne melde om en højere omsætning, end de havde haft på hele Black Friday i foregående år. Skulle du være så heldig at være i USA på Black Friday, så kan du med fordel planlægge din shoppingtur på www.theblackfriday.com. Her kan du finde åbningstider, gode tilbud og adresser til diverse shoppingcentre.

Outlet-shopping i USA
De fleste danskere vil finde, at priserne i USA er en del lavere end de danske. Kendte mærker som eksempelvis Nike, Adidas og New Balance vil man med fordel kunne købe i USA. Og flere steder vil man kunne finde kendte mærkevarer til overordentligt lave priser i de såkaldte outlet-stores, der findes flere af i de store, amerikanske byer. Et af de mest kendte er Century 21 i New York. På flere etager vil man kunne finde designertøj til favorable priser. Century 21 er med andre ord endestationen for rigtig mange af de mærkevarer, der ikke er blevet solgt andre steder, så chancen for at gøre et godt kup er stor. Det handler blot om at væbne sig med tålmodighed, når man går de mange tøjstativer igennem. Century 21’s slogan lyder rammende: ”Fashion Worth Fighting For”, for der skal kæmpes om de gode kup. Også outletkæden Premium Outlets er værd at besøge. Kæden dækker over mere end 60 Outlet-butikker spredt ud over hele USA, og butikkerne er kendt og respekteret, så her kan du trygt og roligt shoppe igennem. 

 

Tekst: Louise Mandal Deruginsky

 

 e end 5000 brudepar er blevet r du en omgang rundt på én

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk