Amerikansk sport hitter i Aarhus

Man kan ikke sige USA uden også at sige sport. Fire sportsgrene dominerer den amerikanske sportsarena – og flere af dem hitter stort i Aarhus. Mød de nykårede Danmarksmestre i basketball fra Bakken Bears og ”American Football”-spillere og cheerleaders fra Aarhus Tigers under USA Festivalen den 4. juni.

Amerikanerne er vilde med sport – både den udøvende og den underholdende del af det. Sport er en integreret og stor del af moderne, amerikansk kultur. Skolesport er fundamentet for alle sportsdiscipliner i USA, og high schools og universiteter landet over konkurrerer i lokale, regionale og nationale turneringer, og sporten har enorm stor både statusmæssig og økonomisk betydning for såvel skolen, samfundet og udøverne. Og især fire sportsgrene dominerer det store land. Basketball, american football, baseball og ishockey er sværvægterne, både når det kommer til udøvere og ikke mindst når det gælder fans og seere. Og faktisk skal vi ikke hele vejen til USA for at kunne opleve et par af disse typiske, amerikanske sportsgrene live.

Aarhus har Danmarks bedste baskethold
For ganske nylig kunne Aarhus’ største basketball-klub, Bakken Bears, hive den 13. Danmarksmester-titel hjem til byen. Med et hold med stor bredde, en dygtig trænerstab og et professionelt setup i klubben, har Bakken Bears sat sig tungt på den danske basketball-scene. Og denne sæson gjorde de det altså igen! Og det succesfulde hold består af både danske og amerikanske spillere, for enhver dansk basketklub med respekt for sig selv og ambitioner om at gøre sig godt i den danske liga, har som en selvfølge en eller flere amerikanske spillere på holdet. For der er ingen tvivl om, at amerikanerne har et helt særligt talent for basketball.
Under USA Festivalen vil spillerne fra Bakken Bears gå gennem byen i den traditionsrige parade. Du kan også møde spillerne i en ”meet n’ greet” på Strøget.

De amerikanske tigre i Aarhus
Aarhus Tigers er Danmarks største amerikanske fodboldklub med cirka 250 medlemmer. Alene de sidste fem år har klubben femdoblet deres medlemstal, og på landsplan mærker man også den stigende interesse for den amerikanske sport. Der er i dag omkring 4000 aktive spillere fordelt på 65 klubber. Aarhus Tigers blev stiftet i 1990 med amerikansk fodbold som primær aktivitet, og klubben har dermed været med næsten helt fra start. Klubben har siden begyndelsen vundet fire danske seniormesterskaber – de såkaldte Mermaid Bowls – og Aarhus Tigers er desuden kendt for deres store og talentfulde ungdomsafdeling, det har udviklet mange talenter til klubbens seniorhold
Du kan møde de århusianske, amerikanske fodboldspillere, når de tropper op i fuld kampuniform og går gennem byen i paraden, men også til ”meet and greet” på Strøget. Klokken 16 kan du finde spillerne på hjørnet af Ryesgade og Rosenkrantzgade og klokken 17 på Clemens Bro. Her vil holdet dele flyers ud og stå klar til at besvare spørgsmål fra nysgerrige.

Aarhus Cheerleaders
I 2001 kunne Tigers også åbne dørene for cheerleading som sportsgren. For ja, cheerleading er faktisk en seriøs, amerikansk konkurrencesport og ikke et heppekor på sidelinjen. Cheerleading er en sportsgren, hvor springgymnastik, akrobatik og stunts indgår, og det hele handler om tillid og teamwork. Man konkurrerer hold mod hold med hver sine koreograferede shows. Aarhus Tigers Cheerleaders holder til i sportssalen på Viby Skole, hvor over 100 cheerleaders i alderen 8-25 år træner hver uge. De kommer fra nær og fjern – og pigerne og drengene træner seriøst en til tre gange om ugen for hele tiden at forbedre deres præstationer. Hos Aarhus Tigers Cheerleaders er der løbende amerikanske trænere, samtidig med at klubbens egne trænere bliver dygtigere og dygtigere som årerne går. Alle klubbens hold har lige været til DM i Cheerleading 2013 i Frederikshavn, og som de andre år vendte klubben hjem med adskillige medaljer i både guld, sølv og bronze.

Her kan du møde spillerne

■ Du kan møde både Bakken Bears og Aarhus Tigers på Strøget, Clemens Bro og på hjørnet af Ryesgade og Rosenkrantzgade. Cheeleaderne vil stå for et par opvisninger på Strøget i løbet af dagen både klokken 16 og 17.

Tekst: Louise Mandal Deruginsky

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk