Vestergade

 

Sushi går hånd i hånd med bindingsværk og Mulberry-tasker i en af byens hyggeligste og mest kunstneriske gader.

I middelalderen havde købmændene til huse i de store bindingsværkshuse i Vestergade. I dag er købmændene rykket ud, men de smukke, gamle bygninger med stokværk og svalegange står fortsat som eksempler på renæssancen og barokkens arkitektur.

Ind er i stedet rykket en alsidig kultur. I Vestergade mødes kunst, caféliv, specialbutikker, restauranter, genbrug, spillesteder og institutioner.

Vestergade er sprællevende og charmerende på sin egen måde. Strækningen forbinder Vester Allé med Store Torv – og har sit navn fra den vestlige byport, der lå her i fordums tid. Vestergade er på en måde delt i to adskilt af Vor Frue Kirke. Det første lille stykke fra Magasin og hen til kirken er brostensbelagt og en integreret del af Lille Torv. Her finder du dyre highclass-butikker som Mulberry og Wolford, men også Jacobs Bar BQ, der i 1979 dannede rammen om Linje 3’s debutshow, har til huse her. Pitabaren ligger i den smukke K.P.s Gård fra 1754, hvorfra en række af baggårdens smukke udsmykninger også stammer.

Selv om denne del af Vestergade har en mere design-præget karakter, signalerer et stort ’Atomkraft – Nej Tak’-maleri på en husgavl, at der er plads til mangfoldighed og vilde farve. Det mærkes i endnu højere grad i den modsatte ende af Vestergade. For at demonstrere gadens alsidighed, har butikker og restauranter siden 2008 afholdt en årlig gadefest, hvor en rød løber rulles ud, og byens borgere inviteres indenfor til fri leg og sjov.

Ungt og moderne segment

Fra Grønnegade og ind mod byen lever butikker og restauranter deres eget liv. På hjørnet ligger den over 100 år gamle Café Vestergade, hvor mange århusianere fast får sig en sort kaffe om morgenen.

Kunstnere og musikere flokkes også på de smalle fortov – hvad enten det er for at komme indenfor på Aarhus Kunstakademi eller for at afprøve den nyeste guitar i musikgiganten 4Sound. En håndfuld små gallerier præsenterer desuden eksperimenterede og moderne kunst i vinduerne ud mod passagen, mens den kombinerede café og læsesal LYNfabrikken tiltrækker et ungt og moderne segment.

For rigtig mange mennesker er Vestergade også musikkens centrum i Aarhus. Et af gaden mest populære steder er natklubben V58, der ligger i en af landets bedst bevarede købmandsgårde. Siden 1966 har musikken spillet i den firlængede gård – hvad enten navnet har været Trinbrædtet, Single Rock Café eller som nu, V58. Det var her, TV-2 og Gnags legede i deres yngre dage.

Ligesom butikkerne er maden i Vestergade forskelligartet. Tre sushibarer inviterer til moderne, japansk spise, mens mad- og vinbaren Salon Salon først bestemmer på selve dagen, hvad du kan få på din tallerken. Hos Aldente og La Forchetta Ristorante er du derimod sikker på altid at kunne få en bid af Italien – og den vegetariske og økologiske Café Gaya serverer masser af lækkert mad, hvoraf det meste tilmed er vegansk.

Det var også i Vestergade, at byens første Anettes Sandwich åbnede i 2004. Butikken ligger i et sødt, lille hus på hjørnet af Vestergade og Vesterport. Det er kædens mindste café, men den har sin helt egen intime atmosfære. I sommermånederne åbner gårdhaven, hvor du  kan sidde og nyde det gode vejr og en sund sandwich i hyggelige, historiske ramme.

 

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen
Foto: Martin Ballund

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk