Vesterbro Torv, Nørregade og Nørre Allé

Lad dig ikke skræmme af kvarterets rå udseende. En tur fra Vesterbro Torv til Nørreport rummer mangfoldig kultur, genbrugsbutikker og sjove specialforretninger.

En cyklist hjuler af sted på en aflagt damecykel og kører ud i krydset, da det gule lys akkurat er skiftet til rødt. Bus 4A dytter, men chaufføren når at slå bremsen i. Bilerne svinger ud. Vesterbro Torv er et af byens trafikale knudepunkter.
Til og fra arbejde, på vej til universitetet eller ud på løbestierne ved Brabrand Sø: Der er altid godt gang i den ved det smalle torv i udkanten af centrum.

For mange mennesker er Vesterbro Torv – og gaderne, der støder op til – nødvendige onder, når transporten skal gå fra A til B. Men sådan behøver det ikke være. Hvis du tager dig tid til at snuse lidt i gaderne fra Vesterbro Torv og ud til Nørreport, får du med garanti en anden oplevelse end den, dagligdagen byder dig.
På din vej mod nord møder du alt fra klassiske genbrugsbutikker til cykelhandlere, hippe kaffebarer og oldfashion-specialbutikker.

Vesterbro Torv er med sine supermarkeder, kiosker og diverse takeaway-restauranter et livligt sted. Her kan du få en billig klipning, en tur i solarium eller snuppe en thai-boks med hjem. På hjørnet af Hjortensgade ligger det gamle værtshus Hjorten, hvor studerende og stamgæster mødes over øllen – og skråt overfor lokker Restaurant Kejserriget med skøn morgenmadsbuffet.

Trash møder trendy

Torvet munder ud i Nørre Allé. Kvarteret her er råt med gamle arbejderboliger, graffiti og bare mure. Hvor sidegaderne fremstår hyggelige med småhuse og bonderoser, er selve Nørre Allé et pulserende bekendtskab, hvor trash møder trendy. Det ses eksempelvis på non-profit caféen Fairbar, der med sit spartanske ydre og indre inviterer på alt fra lindy hop til foredrag om krigen i Afghanistan.

Overordnet set er turen ned ad Nørre Allé en kulturel rejse. En moske, kiosker med billig udenlandstelefoni og butikker med plejeprodukter til afrokrøller ligger side om side med Granhøj Dans, den gamle Apostolsk Kirke og Kirkens Korshær.
Du kan også vælge at droppe de almindelige, konventionelle grøntsager fra supermarkedsdisken – stik i stedet næsen indenfor i en af kvarterets grønthandlere. Her ligger granatæbler og blomkålshoveder sirligt i række – og inden døre kan du lade dig friste af et utal af lækre, etniske specialiteter.

Jo længere du når ned ad Nørre Allé, jo mere ændrer kvarteret karakter. I krydset ved Borggade bliver vejen til Nørregade. Måske opdager du ikke forskellen med det samme, men prøv en gang at stoppe op. Flere moderne kaffebarer og cafeer med hvedekernesalater møder dig.  Paradis lokker med solbærsorbet, mens Sct. Anna på den anden side forhandler Trøjborg-specialiteten Dolce Vita-is. Butikker som hi-fi klubben, Decorate – Tidens Møbler og Moss Copenhagen vidner om, at du er trådt ind i en ny gade.

Fra genbrug til secondhand

Elsker du at begrave dig i gamle kasser – eller leder du efter én bestemt tallerken til din mormors gamle spisestel? Så er du kommet til det rette kvarter i Aarhus. Nørre Allé er kendt for at have mange gode genbrugsbutikker. Her er de smarte secondhand-butikker som So Ein Ding, hvor tøjet er nøje udvalgt, og indehaveren ved, hvad hun kan tage for de fine kjoler.

Men der er også forretninger som IM Genbrug og Frelsens Hærs Genbrug, hvor du er nødt til at have tålmodighed og gå grundigt til værks. Belønningen er en helt unik genstand, der ofte ikke koster mange håndører. Udover tøj, sko og andet tilbehør har de nips, porcelæn og bøger på hylderne.

Leder du efter fede møbler, kan du med fordel kigge forbi Kirkens Korshær, der har til huse i den gamle realskole. Lad dig ikke skræmme af klientellet på altanen ved varmestuen – men smut ind i gården, hvor en slidt hal rummer alskens kommoder, borde og lamper. Noget er hipt, andet er yt.

Specialbutikker

Når du hører ordet specialbutik, tænker du måske på madvarer i den dyre ende. Men det er ikke tilfældet med de butikker, der ligger på Nørre Allé og Nørregade. De er specielle i kraft af den specialisering, du får ved køb af butikkens hjælp.
Det gælder eksempelvis butikken Broderi Moderne, der i syv år har haft til huse på Nørre Allé. Blandt broderikendere er butikken kendt udover landets grænser, mens andre måske aldrig har lagt mærke til den. Her kan du få designet dit eget mønster, som du så kan brodere hjemme på en udvalgt pude. Som udgangspunkt kan du ikke købe de udstillede, broderede puder, medmindre du er villig til at betale en mindre bondegård.

I en baggård bag den gamle Apostelsk Kirke finder du Radio-Video Værkstedet. Værkstedet er det eneste, der er tilbage af det gamle radiodynasti Radio Thygesen, der siden er opkøbt af Fredgaard og Fona. I dag kan du få repareret alt fra fladskærm til lydanlæg og jukebokse i det lidt hengemte værksted.

Har du trådt hul i sålen på vinterskoen, kan du stikke næsen ind hos den altid muntre Skomager på Nørre Allé. Han fikser dine sko – eller kopierer en ekstranøgle, hvis du har brug for det. Er du på udkig efter en hel unik jakke, kan Skrædderi Strauss være behjælpelig. I vinduet vidner en ældgammel Singer-symaskine med håndsving om, at du her finder ægte håndarbejde.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen
Foto: Flemming Krogh

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk