Lille Torv og Immervad

Lille Torv og Immervad ved Magasin viser vej videre i byen eller indenfor til shopping.

Magasin er kendetegnet for Lille Torv og Immervad. Det store center strækker sig langs Immervad og tilbyder dig alt indenfor shopping – hvad enten du er på udkig efter lammesteg, designertøj, sko eller personligt tilbehør. Det store ur, der er fastmonteret på Magasins gavl, agerer ofte mødestedet for alt fra blind dates til vennemiddage.

Det er også her – på Lille Torv – du både kan bruge en mindre formue på en blazer eller snuppe et par sko til spotpris med hjem i tasken.

Lille Torv og Immervad udgør Aarhus centrum og er fordelingsplads til byens mange kvarterer. Hvor mange gange har du ikke trippet over brostenene i stiletter med retning mod en af åens mange caféer eller hastet over torvet for at nå en bus fra Klostertorvet? Du har sikkert også taget turen fra Magasin til H&M og videre ned mod Pustervig Torv for at få en tiltrængt, kold pilsner i solen.

Overfor Magasin præges billedet af madsteder, hvor du en sen aften eller tidlig eftermiddag er sikker på at kunne få stillet sulten på den ene eller anden måde. Sandwichbaren Linda’s leder videre til Chick-Inn og Sharwarma King, mens 7/11 på hjørnet altid har et par pølsehorn eller Baby Bites til de sultne natteravne.

Historiske minder

Men prøv engang at glemme Lille Torvs flygtighed. Hvis du stiller dig midt på pladsen, vil du sikkert hurtigt lægge mærke til, at du ret tydeligt kan se historiens afsæt på nutiden. På torvet befinder du dig nemlig i en del af det ældste Aarhus. Bid mærke i gaderne og bygningerne. Til højre, lige overfor 7/11, ligger Borgportens Isenkram og ved siden af, bygningen Borgporten. Her lå den oprindelige Borgport, der adskilte Lille Torv og Immervad fra Store Torv. Her kan du i dag snyde tørskoet genvej gennem en lille arkade ved Ben & Jerrys til Pustervig Torv.

Kigger du lidt længere ned, lægger du måske mærke til gaden Volden, der i det ældgamle Aarhus lå på indersiden af befæstningsvolden. Dengang var Store Torv og Lille Torv altså adskilt – og det er først i nyere tid, at de to virker som sammenhængende pladser. Ser du over gaden, vidner Maren Smeds Gyde om, at det var her i byens udkant, at smedjerne blev samlet på grund af brandfare.

Mens Store Torv blev brugt til markedsplads for kreaturer, var Lille Torv stedet for byens fornemmeste bygninger. Borgmestergården, du i dag kan se i Den Gamle By, blev i 1597 opført på Lille Torv – og såvel H&M som In Sport har adresse i gamle, prominente bygninger.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk