Strøget

På Strøget finder du både store kædebutikker og små specialforretninger, som kan supplere den moderne handlende med alverdens nødvendigheder og luksusvarer.

Fra banegården går du lige ud i Aarhus’ nyeste gågade, Ryesgade, hvor du kan få alt til garderoben, dagligstuen og køleskabet. De store kædebutikker som Vero Moda og Imerco ligger i skøn forening med små specialforretninger, der har tegnet gaden i snart en evighed. Den 91-årige specialitets-, vin- og spiritusbutik Chas. E. ligger stadig i Ryesgade 5, og der var voldsomme reaktioner, da bygningens ejer, Bestseller koncernen, ville lade adressen gennemgå en renovering så stor, at den gamle købmandshandel ikke ville kunne betale huslejen. Indtil videre ser det dog ud til, at butikken får lov fortsat at betjene århusianerne i fred.

Da Chas. E. blev grundlagt i 1921 var Ryesgade en travl forbindelsesgade mellem Søndergade og byens banegård, og sporvogne blandede sig med biler og handlende. Gaden, som vi kender den som et slags mini-Strøget i dag, er bare fra 2001, da den blev indviet som gågade. Gaden minder til forveksling om Strøget, men de gamle specialbutikker og det katolske område ved Skt. Knuds Torv giver alligevel gaden kant og særegenhed.

På din vej fra Strøget mod banegården eller den modsatte vej, er der et par ting, du ikke kan undgå.

”Facerne” – ungarbejderne fra nødhjælpsorganisationer holder til ved den Katolske Kirke og følger ved den mindste positive udmelding fra din side på vej til en snak om alt det gode, dine penge kan gøre hos netop deres nødhjælpsorganisation. De gående er i sig selv et studie i, hvordan man undgår at få øjenkontakt med andre mennesker.

Kaffebarerne Baresso og Sigfreds, der kæmper om de handlendes gunst i en pause, er heller ikke til at undgå. Og siden gaden blev gågade, har du i de varmere måneder kunnet nyde din caffé latte i stolene udenfor.

En af klassikerne i Ryesgade er Vanggårds Boghandel, hvor man altid mødes af en skøn kaffeduft fra den ene af Sigfreds to kaffebarer i gaden. Og så er der selvfølgelig BioCity, der flankeres af Netto på Skt. Knuds Torv. Lige overfor krydrer den katolske Skt. Knuds Skoles glade børnehyl tit bybilledet og gør, sammen med forældrenes parkerede biler, Ryesgade til en lidt anderledes gågade. Her er bilerne nemlig ikke fraværende. I modsætning til Søndergade, må der stadig gerne køre biler på Ryesgade, hvilket betyder, at man som bilist let bliver genstand for irriterede blikke fra gående, der ikke helt er indforståede med den regel.

Når du slentrer ned ad Strøget slæbende på tunge bæreposer, tænker du måske ikke over, at du faktisk bevæger dig fra én gade til en anden. For Strøget er reelt delt ind i to: Søndergade og Ryesgade.

Søndergade, der går fra Domkirken og op til Sønder Allé, er den ældste af de to – forstået på den måde, at det var den gade, der først blev indviet som officiel gågade. Det skete i 1972. Selve gaden Søndergade er langt ældre – den blev anlagt i 1800-tallet i forbindelse med en stigning i byens indbyggertal.

Siden er meget sket. Søndergade er forvandlet til et pulserende strøg, hvor tusindvis af shoppende færdes dagligt. I de senere år er der sket flere udskiftninger i gadens butikker end de foregående 100 år. Det betyder også, at du ofte vil støde på en ny butik. De nye tendenser ser du altid først her.

Du har med stor sandsynlighed allerede selv været en tur i Søndergade. Og det forstår man godt! Udbuddet er stort, varierende og spændende. Flagship-stores frister med glasfacader og etagehøjde tøjparadis, mens torvsælgeren ved Arkaden altid har et godt tilbud på en buket farverige roser eller en bakke jordbær. Gule tilbudsskilte, softice-spisende turister og glade musikanter fanger dit blik. Det er her, du får en ny bodylotion for en flad 10’er eller en Apple-computer til en halv månedsløn. Og det er netop Søndergades charme. Find den store pengepung frem, shop løs og nyd så en frikadellesandwich, en kop kaffe eller en currywurst på en af de mange opstillede bænke. I sommeren 2012 blev hele Strøget renoveret – og den smukke granitbelægning blev set efter i sømmene, mens de store, specielle lygtepæle blev renset.

Hele familien kan sammen rykke ind i gaden og få sig et par hyggelige timer, hvor far ikke er tvunget til trave rundt med mor – og hvor junior kan slå sig løs i Fætter BR og Søstrene Grene. I modsætning til Ryesgade er der nemlig kørselsforbud i Søndergade.

En af gadens helt store attraktioner er naturligvis Salling. Det kendte varehus har ligget i Søndergade siden 1906 – og er et eftertragtet shoppingsted for både unge og gamle. Her er alt samlet under et tag – sportstøj og luksusgrønt, lingeri og grydelapper.

Hvis du kender Strøget ind og ud, kan du med fordel prøve at gå turen fra Domkirken og op til Sønder Allé med blikket rettet mod himlen. Den gamle gade huser en række meget smukke bygninger, som du sikkert ikke lige har bemærket i shoppingmekkaets virvar. Kig bare op – men husk ikke at træde de andre gående over tæerne.

Du kan for eksempel beundre den gamle Regina-bygning ved krydset, hvor Søndergade møder Sønder Allé. Den blev opført fra 1919 til 1921 og har huset det mondæne Regina Hotel, ligesom mange sikkert husker Reginateatret, der også lå i bygningen frem til 1983. Ved teatrets opførsel var det Nordens største biografteater.

Læs mere om Strøget i Aarhus

 

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk