Skt. Clemens Stræde

Selvom Skt. Clemens Stræde er en genvej fra shopping på Strøget til Magasins lækkerier, er der kendetegn ved strædet, der gør det til meget mere end blot en gennemgang.

Måske lægger du ikke mærke til dem i dagligdagen, når du haster forbi Pieces, blomsterhandleren og guldsmed et og to. Men en række steder kendetegner alligevel Skt. Clemens Strædet og gør det til en unik gade i det århusianske.

Om du har været der eller ej, er Cockney Pub en institution på det lille brostensbelagte stykke fra Clemensbro til Magasin. Foran murene i enden af strædet har mange – unge som gamle – stamgæster i tidens løb nydt solen og fået sig en hygge-fadøl, mens de har betragtet fortravlede århusianere eller afslappede turister trave op og ned ad gaden, med indkøbsposerne dinglende fra armen.

Også Barberen er et af de steder, der udmærker sig. Det må være et af de steder i Aarhus med mest stemning. Et must for enhver drengerøv, der vil forstå, hvordan piger har det, når de går på skønhedsklinik. Den lille oase åbenbarer sig, når du træder et par skridt ned fra gadeplan og ligger egentlig i niveau med åens mange caféer og restauranter, men Skt. Clemens Stræde 18 er retteligt Barberens adresse – det eneste sted i Aarhus, hvor du kan få en rigtig og tæt barbering med en cognac til.

Tidens tand

Skt. Clemens Stræde er en kombination af mange forskellige shoppingindtryk, lige fra mainstream butikkerne som Fransa og Maibom Sko til de lidt mere eksklusive Noa Noa og Bukseskrædderen, hvor du skal have de større pengesedler frem. Men selvom gaden er en udpræget shoppinggade, der næppe kan påstå at have eksempelvis Latinerkvarterets charme, er det ikke svært at drømme sig tilbage til fortiden, da strædet hed Smuen, og byens kloakvand løb fra i den lille rende midt på gaden. Hvis du hæver blikket, kan du i de gamle gavle se tidens tand.

I tidens løb er en del butikker blevet skiftet ud, og nye er kommet til; i særlig grad specialbutikker, der tilbyder én service. Bukseskrædderen og de mange guldsmede er sådanne. På strædet finder du både Diamanten, den lidt særlige Unika Smykker og de gamle traditionelle, der har optaget pladsen længe, Henri Petersen tæt ved Magasin og Knud Petersen Guld og Sølv lige overfor Mackies. Mange gamle århusianere husker nok den specielle tøjbutik Boutique Fatma. Selvom skilte stadig reklamerer for butikken, er det nu den nye Bar Smil, der holder til i lokalerne ved trappen ned mod åen.

En af de helt gamle kendinge, der stadig gør strædet til Strædet er Café Underground – byens ældste is- og sandwichbar. Her får du de lækreste bløde, lune belgiske vafler med is serveret i caféen eller fra vinduet to-go. Er du mere til en god frokostpizza, eller fyldig aftensmad trækker for eksempel Mackies Pizza mod Bispetorvet og et nyt kvarter.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk