Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/aarhus-city.dk/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536
Rådhuspladsen, Park Allé og Sønder Allé - Aarhus City ForeningAarhus City Forening

Rådhuspladsen, Park Allé og Sønder Allé

 

Rådhuspladsen og gaderne omkring er et sammensat område, hvor du både kan shoppe, finde lægebistand eller hænge ud i de helt særlige arkitektoniske omgivelser.

En cykel overhaler linje 1A, der tager passagerer med ud for Baresso, imens en fræk fodgænger lige når at lunte over den brede allé for at nå en holdende bus til dyt fra en passerende bil. Imens trækker linje 12 ud lidt længere oppe ad gaden. Der er kø for rødt lys, og en taxa blinker til højre for at komme til taxaholdepladserne.

Rådhuspladsen, Park Allé og gaderne omkring udgør trafikalt det århusianske knudepunkt, og man kunne som turist nok sagtens forveksle Park Allé med Busgaden. De fleste er her for at komme et andet sted hen – til Strøget, Musikhuset eller videre med bus og tog. Men området har samtidig samlet en del af de mest nødvendige funktioner i det århusianske – Borgerservice og utallige læger ligger dør om dør med specialforretninger.

Er du syg, kan du komme til lægen, ondt i tænderne, til tandlægen, ondt i ryggen til kiroprakter. Skal du på date, kan du købe blomster til hende her. Har du smidt kørekortet væk, kan Borgerservice hjælpe, og vil du gøre noget godt for dine fødder, tilbyder MBT shop et par lækre, ergonomiske sko til fusserne. Er du lækkersulten, tilbyder Guldbageren trøfler, og skal du have repareret en slidt hæl på støvletterne, fikser Nøgle og Hælebaren det. Bevæger du dig en smule væk fra selve Park Allé og ned langs den gamle promenadevej Sønder Allé, kan du få fat i en gallakjole til brylluppet. Og hvis du er ude efter et frimærkehæfte til samlingen, får du det i en gammel herskabslejlighed hos Therkel Christensen A/S. Rådhuspladsen, Park Allé og Sønder Allé har et væld af vidt forskellige tilbud – jo tættere på Strøget, du kommer, jo mere mainstream bliver de.

Den grå kolos

Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller har med Rådhuset givet Aarhus’ måske mest befærdede område et hovedværk indenfor arkitektur, som er svært at overse. Men det er nok kun udefrakommende, der rent faktisk betragter det – for århusianeren ligger det der som en grå kolos, der altid har været der. Men prøv engang at lægge mærke til marmorets særlige grå farver i det detaljerede bygningsværk eller tag eventuelt en af de ugentlige rundvisninger, der giver et helt andet indblik i rådhuset og det dertilhørende tårn. Byens Rådhus ligger, hvor den gamle Søndre Kirkegård gjorde, og viser sig om natten fra sin mest charmerende side, når det smukt oplyste tårn skuer ud over byen og fra mange steder pryder horisonten.

Selve pladsen foran Rådhuset bruges oftest af gående, politikere eller borgere, der skal til og fra Rådhuset eller andre steder, men pladsen kommer først rigtig til sin ret som et samlingssted, når utallige mennesker samles foran de århusianske politikeres højborg om en demonstration – hvad enten det er for bevaring af Rundhøjskolen, for mangfoldighed eller pædagogernes løn. Pladsen er ideel til formålet, for ingen i bus, bil, på gåben eller inde bag rådhuset tykke marmormure kan undgå at lægge mærke til menneskemængden, når den samles der.

De ældgamle

I Sønder Allé 4 ligger Bog og Idé ejet i anden generation af boghandler Larsen. Her har den ligget i 78 år, dog med et enkelt nummerskift undervejs i de allertidligste dage. Den er et af gadens eksempler på butikker, der har overlevet tidens gang, overlevet overgangen fra sporvogne til busser, fra Aa til Å til Aa igen. Boghandlens ejer, Steen Larsen, er søn af Svend A. Larsen, der i 1921 grundlagde boghandlen. Nu som dengang har butikken rejser som ekspertise. I dag praler Steen Larsen gerne af, at der ikke er det rejsemål, en kunde kan komme i tanke om, som boghandlen ikke har litteratur om – du kan jo udfordre ham…?

Lige overfor boghandlen ligger en anden ældgammel butik – Jagt og Fiskerimagasinet. Længere oppe serverer Rådhus Kaféen stegt flæsk eller rådhusgryde. Restauranten har ligget på samme adresse siden 1924, selvom den har skiftet både navn og ejere siden dengang. Krydser du gaden igen og træder ind på Park Allé kan du besøge den nye udgave af den gamle Rådhus Bager. I dag hedder den Guldbageren, men de smukke gamle paneler ved indgangen fortæller historien om, hvordan bageren i de samme lokaler har betjent kunder siden tidernes morgen.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk