Mejlgade og Skolegade

Lille Berlin møder klassisk dansk gå-i-byen kultur

Der er langt fra Ris Ras’ tilrøgede hygge-lokaler i Mejlgade til SideBars klassiske lounge-indretning i Skolegade – og så alligevel… Det er bare en kort gåtur ad samme vej, der ændrer navn. Men udtryksmæssigt kommer du alligevel på en rejse fra én verden til en anden.

Begge gader viser Aarhus fra sin ældste og, vil nogen nok sige, smukkeste side, men de viser også, hvordan byen er taget vidt forskelligt i brug. En gåtur fra Skolegade begyndende ved Europaplads, forbi Aarhus Teater og videre ind på Mejlgade ved Bispetorv og Domkirken følger ad en let snoet vej den gamle kystlinje, helt til Nørreport og videre ud til Østbanetorvet. Enkelte sidegader, Skolegyde, Skt. Olufs Gade og Nørreport, åbner op ud mod havnen og Kystvejen, Aarhus’ gamle promenade, som engang blev kaldt kærlighedsstien eller Aarhus’ Langelinje. Snyd ikke dig selv for at kigge indenfor i gårdene bag bindingsværkshusene på højre hånd, når vejen går langs ad Skolegade mod Mejlgade.

Dansk teaterhistorie

I dag er Skolegade for mange unge nok bedst kendt for at være gå-i-byen stedet, der byder på lidt af hvert – fra homo-baren GBar til EscoBar, der for alvor blev promoveret af L.O.C. Men gaden, der er en af Aarhus’ ældste, kan meget mere end at huse unge, fulde folk. Her finder du blandt andet Fatter Eskild. Det gamle spillested i gården nr. 25 har siden 1973 budt indenfor til livemusik og en øl i gården, og mange fra den ældre generation har nok særligt gode minder fra den lille oase. I de ældgamle lokaler i Skolegade 7 viser billederne på væggene et lille stykke dansk teaterhistorie – her har Teaterbodegaen siden 1908 budt århusianere og nogle af dansk teaters største navne på god dansk mad.

’Mangfolkelighed’

Når Aarhus Teater er passeret på venstre hånd, åbenbarer mangfoldigheden sig som kendetegnet for Mejlgade, hvor hipster-forretninger og de autonomes hæng-ud steder ligger dør om dør med super lækre spisesteder højt på madanmeldernes favoritlister og specialbutikker i alle afskygninger.

Her møder du f.eks. genbrug i det gamle Juuls Gård i RAS (Redesign, Antik, Secondhand) og i Inges Tøjtempel, hvor du får ”nostalgisk genbrug fra en svunden tid”. Butikken Komics, der logisk nok har slået sig op på tegneserier, er et eksempel på Mejlgades helt særlige butikker, ligesom bageren Jeremeys Bread Kitchen viser vej for feinsmeckerens gane. Her er konceptet minus sukker, fedt, mælk og æg i bagværket. Kulturstedet Gyngen, der både er café, restaurant og scene, byder ofte på alternative eller up-coming bands, mens Ris Ras er indbegrebet af Mejlgades hyggelige chill-out udtryk. Her føles det lidt som at komme hjem i en god bekendts hyggelig dagligstue, når du træder inden døre og kan slænge dig i de magelige stole og tage et spil backgammon med gamle venner, mens duften fra vandpiberne når næseborene. Ganske som var man i en lille udgave af Berlin, lever gaden her til fulde op til endags-gadefesten Mejlgade for Mangfoldigheds navn.

Mejlgade – paradis for madelskere

Hvis der er et sted i Aarhus, hvor restauranterne ligger på rad og række, så er det Mejlgade. Ikke så snart er du kommet forbi ét, før det næste ligger der. Og her er noget for alle prisklasser og ganer.

Nordisk Folkekøkken afløses af Den Rustikke lige overfor Ris Ras og igen af Svineriet, der dukker frem i noget, der ligner en byggegrund. Der mangler reelt et hus i gaden, men inde bag ved dukker det anmelderroste spisested frem, ligesom vinbaren Aperto Vino gør. Pihlkjær, Olinico og Sct. Oluf følger efter. Sidstnævnte er én af klassikerne i Mejlgade og byder på lækker fransk mad til yderst rimelige priser, ligesom Den Rustikke.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen
Foto: Jens Thaysen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk