Latinerkvarteret

Byens ældste område – Latinerkvarteret – indbyder til shopping i charmerende rammer.

I gamle dage stod smeden og arbejdede for åben ild på Pustervig Torv. I dag er pladsen centrum for et pulserende byliv i et af byens hyggeligste områder, Latinerkvarteret. Krogede, brolagte gader snor sig ind og ud mellem hinanden, og elegante butikker inviterer indenfor i stueetagen i de gamle, skæve byhuse.

De fleste forbinder Latinerkvarteret med distriktet i det centrale Paris. I Aarhus er Latinerkvarteret det lidt udefinerbare kvarter, der i grove træk er indrammet af Nørreport, Kystvejen, Store Torv og Guldsmedgade. Udtrykket dukkede op i midten af 1980’erne, men området er meget ældre. Latinerkvarteret er faktisk den ældst bevarede del af Aarhus.

Hyggelige cafeer, designforretninger og små gallerier er bygget på en bund af gamle vikingefæstninger. Allerede i 1800-tallet var kvarteret centrum for intensiv handel, men især i 1980’erne fik området en genoplivning – og restauratører og handlende opdagede charmen ved de snoede gader med den pittoreske, særprægede karakter.

Secondhand og blomsterkunst

I kvarterets nordlige ende finder du Studsgade og Paradisgade. Gaderne er områdets mindst livlige, men rummer alligevel en vis charme. I Paradisgade kan du komme indenfor i mørket i Øst for Paradis. Når du er her, bør du også kaste et blik på den gamle, flotte borgerskole på modsatte side. I Studsgade finder du glaspusteri såvel som en håndfuld butikker med ungt street-mode, og på hjørnet ned mod Graven har Café Drudenfuss hjemme. På cafeen – en af de første i byen – kan du nyde lækker mad og skønne drinks i ægte berlinerstil. Er du til det romantiske, kan du reservere bord på Restaurant Latin på modsatte hjørne. Spisestedet skiller sig ud fra andre restauranter i byen ved at have en lidt mere intim indretning.

Graven er åren i kvarteret, og gaden forbinder de andre smalle stræder med hinanden. Her kører biler, men som et helt særligt kendetegn ved Latinerkvarteret drysser fodgængere rundt på kørebanen. Det er ikke en stramning at kalde Graven, der løber ud i Klostergade, for byens mest trafiktolerante vej. Butikkerne på gaden er mangfoldige, men dog alle med det eksklusive twist. Her er ikke genbrugsbutikker – her er secondhand. Her er ikke blomsterhandlere – her er blomsterkunst.

Undergrundsdesign

Fra Graven løber de to gader, de fleste nok forbinder med Latinerkvarteret – Badstuegade og Volden – ned mod Lille Torv. Her er dyre designervarer i fokus. Selv om Marc By Marc Jacobs er rykket ind, er det ofte produkter kreeret af undergrundsdesignere, du finder i din søgen efter et nyt par sko eller en fed taske.

Med til Latinerkvarteret hører også to gader, du måske ikke kommer i så ofte. Borggade, der før i tiden var hjemsted for megen af byens sexhandel, er i dag adresse for en håndfuld af byens trendy butikker såsom vinylhandlen Dandelion Records og antikbiksen Da Capo, der har massevis af fede lamper i retrofarver. Borggade munder ud i Nørre Allé, hvorfor strækningen også har en del af det områdes charmerende råhed. I modsatte ende – ned mod Store Torv – gemmer Rosensgade sig. Her er det nye teater Ambassaden rykket ind, ligesom sjove butikker som Morfars.dk frister elektroniktossede nørder med et hav af fjernstyrede biler og minihelikoptere.

Økologien blomster

De fleste, der shopper i Latinerkvarteret, er på jagt efter god kvalitet og er dermed villige til at betale lidt ekstra for et godt produkt. Det kan meget vel være derfor, at kvarteret har en forkærlighed for økologi.

I Graven finder du eksempelvis bageren Nr. 24, hvor der bages brød og knækbrød efter to sympatiske dogmer: Det skal være økologisk, og det skal være rimelige priser. Delikat udseende, runde brød og boller ligger fristende i vinduet.

Lidt længere oppe ad vejen finder du den økologiske købmand og helsekost Ganefryd. Her kan du få alt fra glutenfri kage til dadelkonfekt og økologiske grøntsager. Er du frisk, kan du også købe en klat surdej til brug i eget køkken.

Hvis du spørger pænt om lov i Glaspusteriet, får du måske også lov til at se nærmere på det såkaldte økologiske byhus i Studsgade 12. Huset er en del af Byøkologiprojektet og eksempelvis isoleret med hør. I baggården ses solfangere og solvægge, ligesom vand fra ejendommens tag bruges i fællesvaskeriet for husets otte lejligheder.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen
Foto: Flemming Krogh

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk