Klostertorv, Klostergade og Munkegade

Paradis for kaffeelskere og dansetrolde

Klostertorv og området omkring Vor Frue Kloster byder på mange muligheder for at mødes til en god kop kaffe, en kold øl og dejlig underholdning.

Klostertorv og Klostergade er et af de områder i byen, hvor der er mest liv. Ved det gamle ahorntræ på Klostertorvet finder du en af byens smukkeste og mest livlige pladser. Her sørger Café Smagløs og Ministeriet for udeservering det meste af året, og om sommeren er koncerter og aktiviteter – blandt andet i Festugen – med til at samle utallige mennesker på det trekantede stykke.

Oprindeligt blev ahorntræet plantet i en baggård, og selve torvet blev først etableret senere efter flere omlægninger. Træet er bevaret gennem tiden som et eksempel på et smukt fuldkronet bytræ. I dag passer træet perfekt ind i rammen om torvet, der udgør en ideel loungeplads, når solen skinner, og selskabet er godt. Slå dig bare ned og tag et spil backgammon.

Chokoladefabrikken med de kendte flødeboller

Klostergade samler mindst ligeså mange mennesker som torvet, men det er inden døre. Den fører dig fra Latinerkvarteret og Guldsmedgade igennem den del af Klostergade, hvor mange igennem tiden har festet på Sams Bar, Social Club og Heidis Bier Bar. Der er sket stor udskiftning i etablissementet, men nogle af de gamle kendinge ligger her stadig. Når du går forbi i dagslys, kan du – hvis du kigger lidt op – se det smukke skilt, der angiver, at her lå Elvirasminde Chokoladefabrik – i folkemunde Chokoladefabrikken. Den yngre generation kender måske bare navnet for det ligeså hedengangne diskotek og spillested Chokoladefabrikken, men reelt er det meste af bygningskomplekset ved hjørnet af Klostergade og Klosterport reminiscenser af en gamle fabrik. Fabrikken var blandt andet kendt for sine flødeboller, der i dag produceres i Skanderborg og spises under navnet Samba.

En rigtig kaffegade

Men Klostergade byder på mere end øl og shots. Lige efter Føtex kan du købe humus, baba ganouch og alverdens lækkerier hos den lille grønthandler, mens Tidens Møbler med front ud mod Klosterport viser dig vej i moderne møbeldesign.

Området omkring Klostertorv er desuden spækket med hyggekroge, hvor du kan drikke din kaffe. Hos Great Coffee gør ejeren Søren Stiller noget ud af oplevelsen, og du kan komme på kaffeakademi, hvor du lærer, hvordan du rigtigt smager på kaffe. På den anden side af Klosterport finder du Stardust, som sælger både plader og lækker mokka, ligesom der tit er live musik i de hyggelige lokaler. Fortsætter du turen ned ad Klostergade, kan du ikke undgå den populære Café Gemmestedet, der udover god kaffe også serverer nogle af byens bedste cocktails. Hvis du drejer ind ad Gammel Munkegade, kommer du til Mocca City, hvis hindbærsnitter rygtes at være fænomenale.

Når du er i Gammel Munkegade, vil du også føle dig hjemme, hvis du er vild med kunsthåndværk og dyre hobbyer. Kig for eksempel indenfor hos Drum City og Rock City, hobbybutikken Askeladen, kunstbutikken Nr. 4, Yunik eller strikkebutikken Fandango.

Vor Frue Kloster

Tiden, hvor værdigt trængende bankede på døren ved Vor Frue Kloster for at få husly, varme, lys, vask, klæder og underholdning er længe forbi, men klosteret fungerer faktisk stadig som en slags hjælp til dem med behov. Bag de smukke mure, der skaber en ramme for Klostertorv, er der i dag indrettet moderne boliger for byens ældre borgere, som ifølge fundatsen blot har pligt til ”at gøre, hvad de kan for at gavne hinanden og klosteret.”

Oprindeligt hed Klostergade ”den nordre gade bag klosteret” og ledte ud til den gamle landevej til Randers. Nørre Allé omkransede byen, men var ikke bebygget, så Klostergade var den nordligste vej indtil midten af 1800-tallet, hvor andre veje aflastede trafikken.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk