Guldsmedgade

Livsnyderi på første klasse

Guldsmedgade emmer af miljøbevidsthed, kvalitet og livsnyderi. Men dette er også gaden med den lidt uhyggelige historie.

Den ene smarte designbutik afløser den anden. Foran ostehandleren Fromage kan du snuppe en smagsprøve på en stærkt lagret ost, og ved en port smutter unge, moderigtige mænd ind i baggården for at kigge hos Wood Wood.

Guldsmedgade er en af byens eksklusive shoppinggader. Hvad enten du er på jagt efter en ny vinterjakke, en god flaske vin eller frisk tun til den hjemmelavede sushi, ja så finder du det her. Gaden er samtidig en af de grønneste i byen, forstået på den måde, at en stor del af butikkerne fokuserer på bæredygtig handel og et grønt miljø. Den fine gade med både brosten og vejbane er med andre ord både trendy og klassisk.

Kvalitetsbevidste århusianere handler hos specialbutikkerne, hvor de ved, at der altid er god vejledning – til gengæld ligger prisen lidt højere end i det almindelige supermarked. Her mødes Latinerkvarterets snoede charme med Strøgets flagship-stores – og fine dining får modspil af populære shawarma-barer.

Design og dansk mad

Reelt er Guldsmedgade delt i to. Den ene del forbinder Klostergade med Nørre Allé, mens den anden forbinder Lille Torv med Klostergade. Vejen ned mod Lille Torv er præget af butikker med relativ ung mode. Indenfor de senere år er gaden blomstret op med butikker som Weekday og Monki, der henvender sig et prisbevidst publikum i den yngre generation. I den modsatte ende af Guldsmedgade møder du de lidt dyre designbutikker. Det er her – bag de store glasfacader – du finder det nyeste fra danske såvel som udenlandske designere. Hos Works Unltd. kan du se kollektioner fra flere danske mærker, mens butikker som Ganni og Bitte Kai Rand præsenterer et stort udvalg af egne varer.

Bliver du sulten af at gå rundt i de dyre forretninger – eller ved duften af frisk fisk og synet af røde dråber – er der også gode muligheder for at få has på det. Guldsmedgade ligger i perfekt gåafstand til Latinerkvarterets mange gode cafeer, men kan også selv tilbyde en lille håndfuld spisesteder. På Restaurant Komfur får du moderne dansk mad med rod i det franske, mens du i den nyåbnede café Langhoff og Juul får mad a la Camilla Plum og Nikolaj Kirk.

En mørk historie

Men det er faktisk ikke mange år siden, at Guldsmedgade fremstod langt mindre hyggelig og indbydende. I 1945 blev en lang række bygninger i gaden sprængt i luften af den såkaldte Petergruppe – et korps af danske frivillige i nazitjeneste. De havde placeret sprængninger og fosforbomber flere forskellige steder i gaden, og blandt andet blev både Emmerys Konditori og Asschenfeldt-Hansens Boghandel raseret. Syv mennesker døde som følge af eksplosionerne og de efterfølgende brande i gaderne omkring.

Heldigvis er uhyggen for længst væk – og Emmery’s serverer igen lune boller til sultne århusianere på strøgtur. Der har været konditori på adressen siden 1911, hvor Jens Emmery forpagtede bageriet, der siden er blevet en landsdækkende kæde. Det var også på baggrund af sprængningerne, at der blev opført et nyt moderne hus, hvor Herman Salling i 1960 åbnede Danmarks første Føtex. Det er i dag samme butik, der går under betegnelsen ’Score-Føtex’.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk