Frederiks Allé

Frederiks Allé – byens hyggeligste indfaldsvej        

En af byens mest trafikerede gader byder på hyggelige spisesteder, smuk udsigt og genbrugsbutikker.

Om morgenen og sidst på eftermiddagen er strækningen fra Ridehuset og ud til Harald Jensens Plads godt befærdet. Tusindvis af bilister, busser og cyklister søger via Frederiks Allé at komme både ind og ud af byen. Men Frederiks Allé adskiller sig alligevel fra byens andre indfaldsveje.

Vejen virker mindre, snæver. Frederiks Allé er på sin vis en skizofren vej, der kæmper for at bevare en smule bylig charme i et inferno af bilos og larm. Hvis du vandrer den godt 1,5 kilometer lange tur fra Rådhusparken og ud til De Mezas Vej, vil du komme igennem en lille by i byen. Når først centrums grønne åndehul er passeret, følger broen over banelegemet. Herfra kan du se hele vejen ud til Gellerup – og samtidig nyde synet af det pulserende byliv fra første parket. Det er velsagtens en af byens bedste udsigtspunkter. Sæt dig eventuelt på bænkene foran den legendariske Bro Café og nyd en kold øl med udsigt til banegraven. Caféen har været en del af Frederiks Allé siden 1899 – og det smukke, gule murstenshus står næsten som for 100 år siden.

På den anden side af Frederiksbroen ligger små, hyggelige etageejendomme. I modsætning til andre af byens arbejderkvarterer, er husene her kendetegnet ved deres forskellighed. Et lavt, gult hus ligger gerne side om side med et blåt hus på fire etager. Det er tydeligt, at bygningerne er opført på forskellige tidspunkter uden den helt store fælles koordinering.

Marineret sild og brugskunst i pastel

I de fleste af husenes stueetager har små selvstændige butiksejere slået sig ned. Her finder du alt fra genbrugsbutikken Rodekassen til det eksklusive bageri Småkagehuset. Det er netop et af karakteristikaene ved Frederiks Allé – det er ikke her, du møder store kædeforretninger. Kvarteret er præget af små forretninger, hvor det er tydeligt, at indehaveren ønsker at udleve en butiksdrøm. Kig for eksempel forbi Heavenly, der med et stort udvalg af brugskunst i pastelfarver blomstrer smukt op på alléens fortov.

De århusianere, der bor på gaden og i området omkring, kan glæde sig over, at flere af byens populære take away-steder ligger her. Gerners Grill er eksempelvis kendt som en klassisk grillbar med gode, solide burgermenuer. Er du mere til det sunde, er cafeen GLAD en perfekt leverandør af økologiske sandwichs, mens Frokostspecialisten altid kan lange fire frisksmurte kvarte med marineret sild over disken. Flere steder kan du sidde udenfor og nyde din mad, men her kommer Frederiks Allés personlighedsspaltning igen til udtryk. Hvor sidegaden Jægergårdsgade indbyder til udendørs hygge i solen, gør trafikken på alléen det knap så indlysende at spise udenfor. Men hvorfor ikke forsøge? Du får da trods alt lejlighed til at følge med i livet på en byens mest livlige strækninger.

Bjerge af bøger

Gamle klassikere og bøger om rumraketter. Du finder det hele på Frederiks Allé – eksempelvis i antikvariatet Pihlmark.

Selv om Frederiks Allé er en travl gade, er der også plads til fordybelse inde bag de mange gamle vinduer. Den korte rute indeholder en lille håndfuld charmerende boghandlere og antikvariater.

I stueetagen i nummer 105 har Henning Pihlmark hjemme. Her har han regeret over boghandlen med samme navn siden 1988. Pihlmark er på mange måder en anderledes boghandel. Allerede fra vinduet vidner tårne af bøger om et lidt anderledes indretningssystem end hos den sædvanlige Bog & Idé. Bøgerne ligger i meterhøjde bunker overalt på gulvet – og det er en god idé at vide på forhånd, hvad du går efter, hvis du begiver dig ind i butikken. Det er nemlig nemt at fare vild. Selv har Henning Pihlmark ikke tal på mængden af bøger, der foruden de bunkevis opstillede i butikken også fylder to lagre. Han har heller ikke har taget moderne teknologi som computere i brug i butikken, men han har en selvdefineret fotografisk hukommelse og kan som regel let finde frem til en bog i bunkerne. Og det er sådan set også derfor, køberne kommer.

»Folk vil gerne give noget for bøger. Tid er en begrænset faktor – og derfor skal det, de læser, også være kvalitet. De tager ikke bare noget tilfældigt. De vil hellere have en god oplevelse,« fortæller Henning Pihlmark som forklaring på, at biksen kører godt på 24. år.

I den tid har Pihlmark også med egne øjne set, hvordan Frederiks Allé har forandret sig. En forandring, Pihlmark også kan mærke.

»Der er kommet flere unge mennesker i kvarteret. Det er som om, der er sket en foryngelse,« siger antikvaren og fortsætter: »Jeg har også mange unge, der køber bøger. De studerer måske nordisk. Det er selvfølgelig glædeligt, at der er også er kommet en yngre generation med den interesse. Der har altid været unge, der ikke læser, men jeg oplever nu, at mange unge mænd går i gang med de store klassikere som russerne og Hemmingway.«

Tag selv en smuttur forbi Pihlmark – om end du snildt kan bruge et par timer blandt de mange romaner. Er du vild med at læse bøger på originalsproget, kan du også smutte indenom English Bookstore tæt ved Rådhusparken. Det er en charmende boghandel, der sælger brugte, engelske bøger. Kig ind og fordyb dig i alt fra James Joyce til Jack Kerouac. Her får du også vin og chokolade, der passer perfekt sammen med en god roman på en mørk vinteraften.

 

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk