Banegårdspladsen og Banegårdsgade

Stå af toget eller hop på bussen. Banegårdspladsen er byens hjerte, hvorfra livet pumpes ud i alle afkroge af verden. Kig forbi kvarteret – og opdag, at der er mere end blot travle rejsende.

Taxaerne suser ind på Banegårdspladsen og placerer sig i køen bag de andre chaufførers biler. På hjørnet overfor sidder unge mennesker og nyder en kaffe i solen, alt imens hundredvis af mennesker haster over lyskrydset for at nå toget. Området foran banegården er på alle måder det sted, hvor Aarhus minder mest om udenlandske storbyer.

Om aftenen lyser store Coca Cola-skilte op, mens byens vel nok bedst besøgte 7/11 kan lange en liter skummetmælk over disken alle døgnets timer. Store fastfood-restauranter er for længst rykket ind, ligesom sandwichbikse og kaffe-to-go også signalerer hurtighed. Det er her, du kan få den madpakke, du glemte derhjemme.

Det er imidlertid ikke her, du går hen for at fordybe dig og trække vejret. Det skulle da lige være, hvis du ønsker at mærke byens puls.

Banegårdspladsen er knudepunktet, der byder gæster velkommen til Aarhus. Ifølge tal fra 2010 benytter 7,4 millioner mennesker årligt stationen, der knytter byen til både Skagen og Berlin. På pladsen foran ligger store, fine hoteller som Ritz og Plaza, mens bunker af cykler i årevis har været årsag til hovedbrud på det nærliggende rådhus.

Bygningerne på pladsen og langs Park Allé er karréer i 6-7 etagers højde. De sandgule mursten går igen – en detalje, der blev bestemt efter en arkitektkonkurrence i 1920, hvor stadsingeniør O. Jørgensen og arkitekt A. Høeg-Hansen vandt opgaven at lave en bebyggelsesplan for det omkringliggende område.

Mini China i Aarhus

To af de veje, der fører ind til pladsen, har fået navn efter den. Ny Banegårdsgade forbinder stationen med rutebilerne, mens Banegårdsgade danner rute til Frederiks Allé. I modsætning til travlheden på Banegårdspladsen, er der mere roligt på de to sidegader. Banegårdsgade har netop fået udvidet fortovet, og her kan du få en ny støvsuger eller sende dit fineste kluns til rens. Gaden er de seneste par år livet væsentligt op, efterhånden som århusianerne har fået øjnene op for butikkerne. Inden for få hundrede meter ligger to asiatiske købmænd, ligesom det voldsomt populære, asiatiske spisested Kowloon vidner om en international fremdrift i området. Det er også fra Banegårdsgade byens bedste udsigt over banegraven findes. Drej blot til venstre ind ad Orla Lehmanns Allé – den lille vej ved parkeringspladsen midt på gaden. Nedenfor en høj bygning finder du en fin plads, hvor det er oplagt at tage familiens yngste togelskere med på udkig. Herfra går også en hyggelig smutvej ad Kriegersgade til Frederiks Allé.

Den skjulte gade

Går du fra Banegårdspladsen i den modsatte retning, rammer du Ny Banegårdsgade. Det er en gade, der ved første syn ikke vidner om meget liv. For mange er det sikkert bare en vej, der fører fra det ene knudepunkt til det andet. Men prøv nu alligevel at slentre turen ned ad gaden på fortovet på venstre side. Her ligger en håndfuld sjove butikker, du måske ikke lige bemærker i farten. Det gælder eksempel smagfulde Oil & Vinegar, der altid er parat til at tappe en lækker olie til dig, og butikken Remake, hvor alt fra gamle platter og mælkekartoner får nyt og kreativt liv.

Og du kan sådan set lige så godt lære området at kende med det samme. Rygterne går, at kvarteret ved banegården om en håndfuld år vil være det århusianske svar på Londons SoHo. Det sker, når en helhedsplan for området er gennemført.  Den kollektive trafik samles i en ny busterminal bag det nuværende posthus – og det er derfor meningen, at Ny Banegårdsgade skal blomstre med detailhandel og boligbyggeri. Ved den gamle rutebilstation skal du forberede dig på at møde en ny markedsplads a la Københavns Torvehaller.

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

 

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk