Frederiksgade og Østergade

Populære, franske restauranter, Champions League-fodbold og eksklusivt design gør Frederiksgade et besøg værd.

Frederiksgade er en af de gader, der lever sit helt eget liv. Den løber fra Ridehuset ved Frederiks Allé og hele vejen ned til åen ved Magasin og går fra at være en gågade til en såkaldt cykelgade. Og ja, cykelgade er et begreb, Aarhus Kommune har klistret på Frederiksgade. Tidligere i år er vejen fra Østergade og op til rådhuset blevet restaureret på cyklisternes præmisser, og biler må kun i meget begrænset omfang parkere og køre i gaden.

Tidligere var der et rigt handelsliv i stueetagen på de mange gamle huse. Nu har området ændret sig til at være et område med en besøgsværdig reataurant- og pubkultur.

Mødregrupper og unge mænd

En række af byens fornemme, franske restauranter såsom Substans, Brasserie Belli og Dauphine er velbesøgte – med god grund. Det nydanske/franske gourmetkøkken er velsmagende og moderne, og du kan godt spise dig mæt uden at gå fattig hjem.

Går du en tur i Frederiksgade en ganske almindelig hverdagsformiddag, vil du også støde på mange barnevogne. Café Slabberas og Hos Sofies Forældre er begge hyppigt besøgt af mødregrupper. Sidstnævnte er en ægte tesalon med plads til ro og hygge, og i baggården hyggesnakker mødre foran barnevognene, mens de vugger deres små guldklumper i søvn.

En af de ting, Frederiksgade er kendt for, er de mange engelske og irske pubber. Sherlock Homes Pub, The Golden Lion og Tir Na Nog viser vigtige fodboldkampe på store fladskærme – og det tiltaler mange unge mænd, der på en ganske almindelig onsdag aften kan få sig et par pints og en omgang bold blandt ligesindede. Kig også forbi de hyggelige barer, hvis du gerne vil i snak med et par engelsksprogede turister eller herboende. Engelske fraser strømmer ud på fortovet.

Aviser fra murens fald

Når du alligevel er på gaden, bør du smutte en tur forbi Teater Refleksion i den gamle Jyllandsgård. Selv hvis du ikke skal se en forestilling, er bygningen et besøg værd. Morgenavisen Jyllands-Posten havde fra 1922 til 1964 til huse i den gamle gård, og ved indgangen finder du en sjov, lille udstilling af markante forsider fra det sidste århundrede. Her kan du i de flotte træ-udstillingsskabe læse nyheder fra murens fald, Kennedys død eller Danmarks befrielse. Trav også en tur forbi Herskindsgård – kun 50 meter fra Rådhuspladsen. Den fredede bygning fra 1850 har en fortiden som købmandsgård og hotel, hvilket anes trods de mange senere ombygninger.

Gaden har et godt handelsliv. Her ligger en håndfuld fine butikker, hvor kvalitet og design er i højsædet. På hjørnet af J.M. Mørksgade ligger den kombinerede Hästens-og Montanabutik, ligesom du hos Uno Form i modsatte ende kan få danske møbelklassikere til køkken og bad. Ved siden af Uno Form finder du en rendyrket Bang & Olufsen forretning, der er indrettet som et galleri. Her kan du altid opleve alle B&O-produkter samlet på et sted. Og det er jo tilladt bare at kigge…

 

Tekst: Nina Hermansen og Marie-Louise K. Andersen

 

Aarhus City Forening      Rådhuspladsen 5, 1. sal      8000 Aarhus C      Telefon 86 13 75 00      mail@aarhus-city.dk